Четвер, 18 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

 Лекція «Іван Мазепа – великий гетьман України»

 (до 380-річчя від дня народження)

 

19 березня 2019 року в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого відбулася лекція «Іван Мазепа – великий гетьман України» (до 380-річчя від дня народження), яку провела Галина Ярова.

Галина Іванівна Ярова – український історик, організатор і незмінний директор Музею гетьманства в м. Києві, автор монографій, статей та публікацій, є засновником науково-історичного клубу «Гетьманська вітальня», членом редакційної ради журналів «Музеї України» і «Гетьман», газети «Козацька рада».

На лекції пані Ярова докладно і всебічно розповіла про славного гетьмана України Івана Степановича Мазепу (20.03.1639-21.09.1709), постать якого стала уособленням епохи духовного відродження й розквіту козацтва, символом здобуття незалежності нашої держави. Доброчинність і меценатство І. Мазепи сприяли збереженню і розвитку культури українського народу, що стало вагомим чинником формування його національної і політичної свідомості й подальшої боротьби за відродження державності.

Лектор також презентувала Музей гетьманства в м. Києві – історію створення, зміст експозицій, наукову та просвітницьку діяльність закладу.

Вагомою складовою заходу стала книжкова виставка «До 380-річчя від дня народження Івана Мазепи» (1639-1709), на якій представлено документи з фондів бібліотеки. Експозиція містить матеріали про життєвий шлях, громадсько-політичну та державотворчу діяльність гетьмана. Для пошуку інших видань радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

Книжкова виставка триватиме до 29 березня.

  

Інформацію підготувала головний

бібліотекар відділу обслуговування користувачів Тетяна Скирда

 

Фото провідного бібліотекаря

відділу обслуговування користувачів Ганни Падалки