П’ятниця, 19 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Засідання клубу прихильників книги «Субота у Бегемота» 

Презентація книги

Анатолія Кончаковського та Валерія Крюкова

«Киевские скрижали памяти» ( Київ : Саміт-Книга, 2019)

 

image

Особливими бувають ті засідання, коли презентуються книги, авторами яких є члени клубу. 2 березня 2019 року такою подією стала книга  голови правління клубу Анатолія Кончаковського  та  багаторічного члена клубу Валерія Крюкова «Киевские скрижали памяти», виданої тільки-но видавництвом «Саміт-Книга». Під однією обкладинкою тут зібрано дані про меморіальні дошки, які існують сьогодні та ті, про які лише залишилися спомини. Всього представлено більш як 700 меморіальних дошок, а також інформація про їх місцезнаходження, творців та час появи на карті Києва.

Видання, що присвячене важливій сторінці історії Києва, зібрало численну аудиторію її любителів. Серед них були присутні такі відомі києвознавці як Стефан Машкевич (автор післямови), Василь Галайба, Валерій Грузін, Марія Кадомська, Віктор Киркевич, автор макета Всеволод Ковтун, скульптор, народний художник України  Анатолій Кущ, директор видавництва «Саміт-Книга» Іван Степурін, один із спонсорів видання Юрій Андрійчук, київські екскурсоводи. Одноголосно присутні й виступаючі говорили, що поява такого видання є дуже важлива і що воно достойно поповнить  книжкову полицю історії Києва. На адресу авторів лунали слова подяки і побажання успіхів у подальшій роботі над цікавими проектами.

Під час засідання коротко було представлено ще 2 видання, які висвітлюють окремі сторінки київської історії.

Багато ілюстрована фотокнига «Знаменитые киевляне» Сергія Удовика (Київ : Ваклер, 2017) представляє портрети видатних киян, які зробили помітний внесок у світову культуру. Серед них – Ярослав Мудрий і Володимир Мономах, художники К. Малевич і Дж. Грехем, скульптори О. Архипенко і Л. Невельсон, філософи М. Бердяєв і Л. Шестов, конструктори І. Сікорський та А. Сахновський, економісти М. Г. Бунге і Дж. Маршак, танцюристи В. Ніжинський і С. Лифар, композитори і музиканти Р. Глієр та В. Горовиць, письменники М. Булгаков і М. Алданов, режисери та артисти М. Дерен і О. Вертинський, спортсмени Е. Готліб і В. Лобановський.

Друга книга – «Микола Кричевський. Мистець і світ», підготовлена і видана Музеєм української діаспори (м. Київ, 2018). Це – перше масштабне видання, присвячене французько-українському художникові, майстру акварелі, з нагоди 120-річчя від його народження. У наукових статтях мистецтвознавців Оксани Підсухи та Ганни Лексіної досліджено творчий доробок митця на підставі документів і світлин, знайдених в Україні, США та Франції.   До альбому увійшли дописи друзів і сучасників майстра – Володимира Поповича та Шарля де Пейре-Шаппюї. Уперше надруковано спогади його племінниці Катерини Кричевської-Росандіч.

 

Інформацію підготувала

 завідувач відділу соціокультурної діяльності Погонець О. Д.