Вівторок, 23 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Засідання клубу шанувальників музики  

«Душу музикою омий»

присвячена 5-й річниці Революції Гідності

Тема: «Зима, що нас змінила»

 

image

Засідання клубу, що відбулось в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого у рамках клубу «Душу музикою омий» 24 лютого 2019 року, було присвячено 5-й річниці подій на Майдані – «Зима, що нас змінила».

5 років тому у Києві розпочався Євромайдан, що згодом переріс у Революцію Гідності і змінив історію України. У ці дні всі українці згадують ті буремні події. Майдан знову навчив нас любити Україну, вірити в неї. Саме ця теза стала лейтмотивом засідання.

 Гостями  клубу були народний самодіяльний жіночий вокальний ансамбль «Любисток» ВАТ «Київського заводу «Радар».

За популяризацію українських народних та обрядових пісень колектив «Любисток» під керівництвом Ніни Левицької, неодноразово відзначався дипломами та нагородами. Під час засідання у виконанні цього колективу пролунали українські народні, історичні та героїчні пісні.

Святослав Силенко – один з наймолодших бандуристів незалежної України. У свої 10 років, син відомих бандуристів Тараса та Нелі Силенків, вже мав чималий репертуар, який складався з 20 пісень. У його виконанні присутні почули українські народні пісні та на вірші Т. Г. Шевченка.        Завершив зустріч один з найвідоміших кобзарів, заслужений артист України Тарас Силенко. Його репертуар надзвичайно багатий та різноманітний: «Та ходить Швачка по Хвастові» (про Коліївщину), «Гей знизу, із лиману»,  «Слово о погибелі Землі Руської», дума «Вітчим», «Нема у світі правди», «Бідна моя голівонька», «Дума про голод 33-го року», «На Крути» та багато інших. Під час виконання пісень Тарас Силенко розповідав про історію їх походження, яка стала для багатьох відкриттям і несподіванкою. Наприклад, так сталося з відомою піснею «Вставай, страна огромная», авторами якої вважалися В. Лебедів-Кумач (слова) та О. Александров (музика), насправді є народженою під час боротьби з більшовиками, як пісня українських повстанців під назвою "Повстань,  народе мій".

Присутні щиро дякували учасникам засідання за прекрасну виконавську майстерність, за відчуття того піднесення, яке панувало в залі.

 

Інформацію підготувала

головний бібліотекар відділу СКД Совершенна Л.С.