Середа, 24 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Дискусія на тему:

«Свої» та «чужі» у романі Сергія Оксеника «Самка богомола»

(Київ : Темпора, 2018)

 

image

12 березня  2019 року у Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого відбулась дискусія на тему: «Свої» та «чужі» у романі Сергія Оксеника «Самка богомола».

Розпочалась зустріч з привітання учасників завідувачки відділу соціокультурної діяльності Олени Погонець, яка коротко розповіла про історію Бібліотеки та її сьогодення.

Потім взяв слово Андрій Мартиненко, представник видавництва «Темпора», у якому наприкінці травня 2018 р. вийшов останній роман Сергія Оксеника (Іванюка) «Самка богомола». А далі всі присутні долучилися до дискусії.

 Твір Сергія Оксеника накреслює важливі для сучасного гуманітарного простору України питання – ідентичність, аксіологічні виміри культури, розмежування свого / чужого, постколоніальний культурний синдром та багато інших, що прямо й опосередковано стосуються українсько-російської війни. Головний герой – вчитель української мови, який із патріотичних міркувань пішов до війська. Дія роману відбувається в недалекому майбутньому, коли війна закінчилась, але проблеми залишились – існування й успішне функціонування розгалуженої агентурної мережі ФСБ загрожує існуванню України як держави, оскільки спрямоване на деморалізацію і підрив базових цінностей спільноти. Біженці переходять український кордон і осідають у тимчасових бараках. В одному з таких живе Алевтина. Хто вона, яка її історія й навіщо вона вчиняє так, а не інакше, – питає у себе і в колег вчитель у минулому, а нині молодий солдат Віктор Бусол.

Учасниками дискусії були Володимир Моренець, доктор філологічних наук, професор, Ольга Полюхович, кандидат філологічних наук і модератор дискусії, Роксоляна Свято, журналіст, критик, перекладач, редактор часопису «Критика», Ірина Борисюк, кандидат філологічних наук, доцент, колеги Сергія Іванюка, викладачі кафедри літературознавства Національного університету «Києво-Могилянська академія».

 Роман Сергія Оксеника – мобілізаційний, допомагає збагнути власну сутність, подорослішати, і в жодному разі не кличе до фанатизму. Він про становлення України взагалі.

Дискусія, яка виникла в ході обговорення роману хоч і залишила по собі ще багато питань, проте допомогла відкрити очі на прості людські цінності.

 

Інформацію підготувала провідний бібліотекар відділу  

соціокультурної діяльності  

Гриценко Ю. А.