П’ятниця, 26 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Показ фільму

«Пікнік біля Навислої скелі» (Австралія, 1975)


image26 лютого 2019 р. в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого відбувся спеціальний показ класики австралійського кінематографу - містичної драми «Пікнік біля Навислої скелі», знятої у 1975 році режисером Пітером Віром за мотивами однойменного роману Джоан Ліндсі.

Це – перший австралійський фільм, який мав гучний успіх за кордоном та став провідним фільмом так званої «нової австралійської хвилі». Картина отримала премії Британської академії кіно і телевізійних фільмів (BAFTA) та Австралійської академії кіно і телебачення (ААСТА). Права на показ картини були придбані 37 країнами світу.

В Австралії фільм сприймається як національне надбання. Щороку на День святого Валентина влаштовуються покази кінострічки для туристів, які збираються біля підніжжя Навислої скелі.

14 лютого 1900 року... Останній Валентинів день ХІХ століття... Вихованки та вчителька математики елітного жіночого коледжу вирушають на пікнік біля Навислої скелі... Назад повернулися не всі…

Це майже повний синопсис картини, що починається як детектив, але не має розв’язки. Проте цитата Едгара По, яка відкриває фільм, пояснює значно більше, ніж будь-які гіпотези. Димчастий розфокус камери, заколисуюча музика створюють відчуття нереальності й потойбіччя, а білосніжні сукні вихованок наче натякають на примарність героїнь.

«Нам довелося грунтовно попрацювати для створення гіпнотичного ритму, щоби глядачі перестали пов'язувати одне з іншим, щоби вони перейнялися цим задушливим повітрям. Я зробив все, що міг, щоб відвернути їх від пошуків розгадки», – згадував у своєму інтерв’ю режисер Пітер Вір.

Загадкове, містичне, але таке безмежно красиве кіно зачаровує глядача, а дивовижне зникнення героїнь, що залишається у картині без пояснень, породжує безліч припущень та інтерпретацій й по сьогодні.

Кінопоказ проходив у співпраці з компанією Артхаус Трафік за підтримки Посольства Австралії в Україні .

 

Інформацію підготувала

головний бібліотекар  відділу соціокультурної діяльності Сливка О. В.