П’ятниця, 19 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Показ фільму

«Євген Гуцало. Куди біжить дорога»

(«ВІАТЕЛ», 2018)

 

image

14 лютого 2019 року в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого відбувся показ фільму «Євген Гуцало. Куди біжить дорога».

Це – фільм-портрет, у якому маловідомі факти та епізоди життя Є. Гуцала, озвучені в численних інтерв’ю друзів, сучасників та близьких людей, створюють екранний образ митця.

Євген Гуцало – дивовижний, загадковий, майже нерозкритий критиками письменник. Його творчий доробок – один із найбагатших кількісно і найрізноманітніших жанрово в українській літературі другої половини ХХ століття. Автор тисяч сторінок поезії, цілої новелістичної бібліотеки із сотні творів, близько двадцяти повістей, романів, кіносценаріїв, дитячих книжок і публіцистики. Найдраматичнішою виявилася його остання незавершена збірка публіцистики «Ментальність орди», де він вперше висловився проти імперської політики Москви. Це був сміливий крок і болісне передбачення ще на початку української незалежності небезпечної інвазії «русского мира» в українські реалії.

Автор ідеї фільму – Андрій Гуцало, сценарист – Леся Воронина, режисер – Василь Вітер, оператор – Арсеній Бортник, продюсер – Галина Криворчук.

Уперше широкому загалу кінострічка була представлена 1 червня минулого року. Своєю появою вона поповнила скарбничку творчого доробку студії «ВІАТЕЛ» – відомий серіал документальних фільмів «Гра долі», де понад 100 кіноісторій розповідають про життя, кохання і долю видатних українців від давніх часів до ХХ століття.

На кінопоказ завітали авторка сценарію фільму, письменниця, дружина Євгена Гуцала Леся Воронина та Галина Криворчук, продюсерка кінострічки, директор студії «ВІАТЕЛ».

Увагу глядацької аудиторії привернула книжкова виставка з фондів НБУ ім. Ярослава Мудрого «Час і простір Євгена Гуцала», де була представлена «лірична стихія» та проза майстра живого українського слова.

Після перегляду кінострічки відбулось жваве спілкування глядачів з гостями Кіномистецької вітальні Лесею Ворониною та Галиною Криворчук. Говорили про фільм, про людину і письменника Євгена Гуцала, його останню і незавершену збірку публіцистики «Ментальність орди».

 

Інформацію підготувала головний бібліотекар

відділу соціокультурної діяльності

Сливка О. В.