Середа, 11 вересня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Презентація фотовиставки
ТРАДИЦІЇ


6 грудня 2012 року в Національній парламентській бібліотеці України за адресою вул. Грушевського, 1, відбулася презентація фотовиставки «Традиції», наданої Посольством Республіки Болгарія в Україні.

Фотовиставка «Традиції» – є авторською добіркою матеріалів фотографа-документаліста Олександра Михайлова, що складається з 30 широкоформатних фотографій, присвячених як традиційним, так і екзотичним болгарським звичаям та обрядам, які розкривають самобутність повсякденного життя та побуту, дають можливість доторкнутися до культури різних етносів і релігій, що співіснують в Болгарії. Серед звичаїв та обрядів, показаних в експозиції (увійшло 19 фото), – Тодоровден, Богоявлення, бдіння у Христовому лісі і Демір текке, Кизилбашкі ярмарок, народні кінні змагання (кушии) у Тодоровден, весільні ритуали Рибново та інші.

Основними принципами, за якими підібрані теми фотовиставки, є автентичність, унікальність, атрактивність.

Ведуча заходу Олена Погонець у вступному слові представила учасників презентації та розповіла про історію створення виставки, звернула увагу присутніх на найстаріші, майже зникаючі народні обряди, традиції болгарського народу, які відображені на фотографіях.

У вітальному слові Генеральний директор Національної парламентської бібліотеки України Тамара Вилегжаніна наголосила, що зустрічі з Посольством Болгарії в Україні в стінах Бібліотеки стали вже традиційними, є різноманітними за змістом і формами, такими, що дозволяють щоразу знайомитися з новими і новими сторінками болгарської культури.

Повноважний міністр Посольства Республіки Болгарія в Україні Пламен Бунзін звернув увагу учасників презентації на те, що у побуті й культурі будь-якого народу є багато явищ, складних за своїм історичним походженням і виконуваними функціям. Одними із найяскравіших і показових явищ є народні звичаї і традиції. Виставка «Традиції» буде цікавою як для болгарських громадян, які можуть відчути свої корені через призму народних обрядів, так і для іноземців, які можуть насолодитися автентичними стародавніми звичаями й обрядами, що практикуються різними релігійними та етнічними групами.

У презентації фотовиставки брали участь: Костянтин Воробйов – керівник Представництва Росспівробітництва в Україні, Микола Ярмолюк – представник Міністерства закордонних справ України, Ніна Карпачова – екс-уповноважений Верховної Ради України з прав людини. Доповідачі висловили велику подяку за надану можливість відвідувачам ознайомитися з чудовими традиціями болгарського народу, які є свідченням самобутності та неповторності їх національної культури.

 

 
Тамара Вилегжаніна
Пламен Бунзін


Ніна Карпачова
Костянтин Воробйов

Микола Ярмолюк

 

Інформація підготовлена відділом СКД