П’ятниця, 19 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Засідання Клубу ветеранів туризму та бардівської пісні

  

14 листопада 2018 року в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого відбулося чергове засідання Клубу ветеранів туризму та бардівської пісні.

Гостею клубу була Людмила Лазарева-Мельник, автор-виконавця пісень та віршів з Волинського Полісся, член Асоціації збереження історії залізниць України, власниця агрооселі.

Пані Людмила розповіла про одне з семи чудес Рівненщини – Антонівську вузькоколійку. Незвичайна колія завширшки 750 мм починається з містечка Антонівка на Поліссі і простягається на 106 км до станції Зарічне. Це найдовша вузькоколійна залізниця Європи, яка працює понад 115 років. Залізниця залишається засобом зв’язку з районними центрами, і щодня перевозить пасажирів. Пасажирський потяг перетинає унікальний в Україні та найдовший в Європі дерев’яний залізничний міст через річку Стир. На шляху залізниці – краса соснових лісів, блакить озер та маловідомі туристичні об`єкти.

Людмила та вся родина Мельників намагається зберегти історію та продовжити роботу Антонівкської вузькоколійки. На подвір’ї Мельників розташувався Музей просто неба – масивний раритетний тепловоз, який вирізняється простотою і зручністю в експлуатації та інші залізничні раритетні експонати. Тепловоз до музею привіз Дмитро Бабарика – заступник голови Асоціації збереження історії залізниць України.

До Антонівки їдуть туристи з різних куточків України та світу аби долучитися до історії вузькоколійки України. Залізниця згуртувала довкола себе небайдужих людей, до ініціативи приєдналися волонтери з Польщі, Німеччини, які допомагають поповнювати музей новими експонатами та займатися організацією екскурсійних турів вузькоколійками України. 

З 2007 року в Антонівці проходить фестиваль «Бурштиновий шлях», де активно задіяна місцева залізниця. Людмила Мельник, як гід та організатор фестивалю, знайомить відвідувачів з музеєм Історії вузькоколійної залізниці та Поліського краю та депо в Антонівці. Її екскурсії сповнені не лише інформацією про залізницю, а й місцевими приповідками та жартами.

На завершення зустрічі у авторському виконанні Людмили Мельник прозвучали ліричні та патріотичні пісні і вірші. Твори захопили присутніх широкою гамою людських почуттів, віднесли у вир настроїв і переживань.

Музичним тлом засідання були улюблені «Пісні нашого століття», які звучали протягом вечора у виконанні членів клубу.

Модератор зустрічі – президент Клубу, майстер спорту СРСР Ігор Корольков.

  

 

 Інформацію підготувала головний бібліотекар

відділу соціокультурної діяльності Кудря Л. М.