Субота, 20 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Зустріч з Мішелем Терещенко 

та презентація його книги «Перший олігарх»

 

17 листопада 2018 року в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого відбулася зустріч з Мішелем Терещенко та презентація його книги «Перший олігарх».

Мішель Петрович Терещенко є прямим нащадком легендарного роду Терещенків, відомих українських та європейських промисловців, фінансистів, меценатів та державних діячів, які після більшовицького перевороту 1917 року були вимушені емігрувати. У 2003 році М. Терещенко повернувся на батьківщину своїх пращурів. У 2015 році отримав українське громадянство.

У книзі «Перший олігарх» (Київ, Ніка-Центр, 2017) автором описані перипетії життя свого діда - Михайла Івановича Терещенка. Він втратив усе, але спромігся почати своє життя з чистого аркуша і, перебуваючи в еміграції, став одним з найвпливовіших фінансистів світу. Ця книжка також про славну родину добродійників, яка керуючись своїм девізом «Прагненням до суспільної користі», подарувала своїй країні університети і театри, картинні галереї і храми, лікарні й притулки для сиріт...

На зустрічі пан Мішель розповів про своїх предків, їхню підприємницьку, громадську та благодійну діяльність, про зведені ними будівлі в Києві та Глухові понад 100 років тому. Традиційно всі подвижники роду Терещенків віддавали вісімдесят відсотків своїх прибутків на благодійність.

 Далі зустріч набула форми цікавого, невимушеного діалогу. Присутні висловлювали зацікавленість історією існування династії та меценатської діяльності Терещенків, власною родиною пана Мішеля, його поглядами на культуру, реституцію майна Терещенків тощо. Із задоволенням дізналися про те,  як автор вивчив та вдосконалює свої знання з української мови. Висловлювались і побажання про проведення презентації другої книги пана Мішеля «У пошуках скарбу родини Терещенко».

Захід відвідали: Галина Яблонська, народна артистка України;  Віталій Шкляр, український архітектор-реставратор, заслужений архітектор України, член Національної спілки художників України; Валентин Щербачов, журналіст, коментатор; Вікторія Кустова, архітектор; З. Шут, поетеса;  В. Тарасенко, журналіст, громадські діячі, працівники та користувачі бібліотеки.

На завершення зустрічі всі охочі мали змогу придбати книгу М. Терещенка та одержати його автограф.

 

Інформацію підготувала головний бібліотекар

 відділу обслуговування користувачів Тетяна Скирда

Фото провідного бібліотекаря відділу

обслуговування користувачів Наталії Опенько