П’ятниця, 19 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Перегляд фільму «Криниця для спраглих»

(Кіностудія ім. О. Довженка, 1965)

 

image9 листопада 2018 року в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого за ініціативи Кіноклубу Інституту міжнародних відносин КНУ імені Тараса Шевченка у рамках «Місяця забороненого кіно» відбувся показ фільму Юрія Іллєнка «Криниця для спраглих».

Цей фільм – яскравий зразок поетичної хвилі в українському кіно. Фільм-притча, насичена символами та елементами недомовленості про сенс нашого життя, про брак духовності та співчуття рідним людям, рідній природі, один одному. Знакова кінострічка, з якої розпочався режисерський дебют Юрія Іллєнка. З «Криниці для спраглих» починав свій кінематографічний шлях і поет Іван Драч, на той час випускник Вищих сценарних курсів.

Зафільмовану в 1965 році картину постановою ЦК КПУ було визначено ідейно-помилковою і відкладено «на полицю» на довгих 22 роки. Вперше вона була продемонстрована широкому загалу лише у 1987 році.

Захід розпочався з ознайомлення учасників Кіноклубу ІМВ з діяльністю Кіномистецької вітальні Бібліотеки. Далі Олеся Кузьміщенко, представник ГО «Бібліотека майбутнього», за підтримки якої відбувалась зустріч, коротко представила Кіноклуб і запросила гостей до участі у проекті.

Про творчий шлях Юрія Іллєнка, історію заборони кінострічки розповіла ведуча Кіноклубу Катерина Майковська. Після перегляду картини вона запросила глядачів до її обговорення. Присутні ділились враженнями, а озвучені погляди на заборону художніх творів, їх культурне і символічне значення стимулювали жваве спілкування.

 

Інформацію підготувала

головний бібліотекар відділу соціокультурної діяльності

Сливка О. В.