П’ятниця, 19 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Презентація виставки «Графіка української мови»,

лекція і майстер-клас Василя Чебаника

 

9 листопада 2018 року до Дня української писемності та мови у Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого відбулась презентація виставки «Графіка української мови», лекція і майстер-клас Василя Чебаника - одного з найкращих ілюстраторів та графіків України.

Василь Якович Чебаник – каліграф, художник, член НСХУ, заслужений діяч мистецтв України, член-кореспондент Академії мистецтв України, професор кафедри Київської державної академії декоративно-прикладного мистецтва і дизайну імені Михайла Бойчука.

Просторий загальний читальний зал Бібліотеки наповнила високо естетична експозиція графічних робіт талановитого художника: портрети видатних діячів культури України та світу, ілюстрації до книжок та різноманітні варіації розроблених майстром шрифтів. В. Чебаник розповів про свою майже тридцятирічну наполегливу і послідовну роботу над  створенням Української  Абетки, за висловом автора: «як засобу зображення мелодійної української мови, як одного з символів суверенності держави, як частини візуальної культури і навіть візуальної екології нації».

Під час лекції відбувся майстер-клас з мистецтва каліграфії. Перед очима присутніх під рукою професіонала народжувалися чарівні літери. Автор розповів про їхню історію, значення, смисли, що кожний знак визначає певний звук. Лектор професійно і щиро зацікавив слухачів, переконав їх зрозуміти та полюбити пластику, символіку та архітектуру мови.

Вдячна аудиторія із розумінням реагувала на цікаву розповідь, адже в залі були викладачі та студенти Національної академії образотворчого мистецтва та архітектури, Київської державної академії декоративно-прикладного мистецтва і дизайну імені Михайла Бойчука, Київського національного університету будівництва та архітектури та багато прихильників таланту В. Чебаника. Присутні ставили питання, а лектор надавав обґрунтовані відповіді. Лекція, майстер-клас та експозиція робіт отримали безліч схвальних відгуків. Всі дякували Василю Яковичу за невтомну працю та прагнення поділитися досвідом і вмінням з молоддю.

 

Інформацію підготувала головний бібліотекар

відділу обслуговування користувачів Тетяна Скирда,

фото провідного бібліотекаря відділу

 обслуговування користувачів Наталії Опенько