П’ятниця, 26 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Літературно-музична вітальня «Гармонія Всесвіту» 

Творча зустріч з народним артистом України

Олексієм Кужельним

 

image 8 листопада 2018 року в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого у рамках літературно-музичної вітальні «Гармонія Всесвіту» відбулася творча зустріч з народним артистом України Олексієм Кужельним.

Олексій Кужельний – відомий український режисер, професор кафедри театрознавства Київського національного університету театру, кіно і телебачення ім. Івана Карпенка-Карого, завідувач кафедри режисури Національної академії керівних кадрів культури і мистецтв, засновник першого ангажементного театру в Україні – Київської академічної майстерні театрального мистецтва «Сузір’я», громадський діяч, театральний критик. Відзначений багатьма державними нагородами та мистецькими преміями.

Його називають театралом-естетом, театралом-інтелігентом, театралом з великим смаком. А також одним з найпублічніших театральних режисерів.

Більше 15 років Національна бібліотека України імені Ярослава Мудрого є великою шанувальницею Київської академічної майстерні театрального мистецтва "Сузір’я", яка стала улюбленим місцем відпочинку не лише киян, але й гостей столиці. Тож на зустріч зібралась багатолюдна аудиторія цінителів творчості театру серед яких були студенти Національної академії керівних кадрів культури і мистецтв, представники громадських організацій та бібліотек міста.

2018 рік для театру «Сузір’я» був наповнений ювілейними подіями – 30 років від дня заснування та ювілей його незмінного художнього керівника Олексія Кужельного. Окрім цих двох подій, варто згадати про ще одну дату – 110-річчя будинку–пам’ятки архітектури початку 20–го століття, в якому працює театр.

Приводом для зустрічі стали не тільки ювілейні дати театру «Сузір’я», але й книга Олексія Павловича «Самосвітне Сузір’я: Театральна хроновізія», що вийшла у видавництві «Саміт-Книга» 2018 року та стала хорошою нагодою для автора подякувати всім творцям слави «Сузір’я» за багаторічну співпрацю, творчу наснагу, повагу до глядача.

У книзі зібрані статті, публікації, огляди найважливіших міжнародних театральних фестивалів, есе-портрети зірок сцени, а також аналіз найболючіших проблем сучасного розвитку суспільства з режисерської точки зору. Видання є віддзеркаленням театрального процесу, який відбувається в Україні протягом останніх десятиріч у контексті світових мистецьких тенденцій.

Олексій Павлович, як завжди, взяв у полон присутніх своїми розповідями про історію створення театру, його перших акторів. Серед гостей зустрічі були: актриса Національного академічного драматичного театру імені Івана Франка, народна артистка України Лариса Кадирова, яка поділилася спогадами про перші кроки роботи в театрі «Сузір’я»; кандидат мистецтвознавства, професор, театрознавець, драматург, заслужений діяч мистецтв України Василь Неволов; директор видавництва САМІТ–КНИГА Іван Степурін; режисер Сергій Архипчук.

Зустріч була надзвичайно теплою і дружньою. Подарунком для Олексія Кужельного став виступ солістки Муніципальної академічної чоловічої хорової капели імені Л. М. Ревуцького Вікторії Заболоцької, у виконанні якої пролунали ліричні українські пісні (музичний супровід лауреата міжнародних конкурсів Варвари Турти), та вручення квитка користувача Національної бібліотеки України імені Ярослава Мудрого.

На завершення заходу всі охочі могли придбати книгу Олексія Кужельного «Самосвітне Сузір’я: Театральна хроновізія» і отримати автограф автора.

 

Інформацію підготувала головний бібліотекар

відділу соціокультурної діяльності Л.С. Совершенна