Вівторок, 10 вересня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Урочиста церемонія передачі Україною

німецькій стороні 713 книжок із бібліотеки Музею цукру в Берліні

 

image27 червня 2013 року у приміщенні Національної парламентської бібліотеки України відбулася урочиста церемонія передачі 713 книжок із бібліотеки Музею цукру в Берліні, що були переміщені на територію України внаслідок Другої світової війни і знаходилися у фондах бібліотеки Державної наукової установи «Український науково-дослідний інститут цукрової промисловості».

На виконання попередніх домовленостей, досягнутих під час VIII і ІХ засідань Змішаної українсько-німецької комісії з питань повернення та реституції втрачених та незаконно переміщених під час та внаслідок Другої світової війни культурних цінностей (відповідно 6–7 грудня 2010 р., м. Львів і 10–12 жовтня 2011 р., м. Берлін), та пункту 3 Протокольного рішення за результатами засідання Міжвідомчої ради з питань вивезення, ввезення та повернення культурних цінностей від 22 грудня 2011 року членами Міжвідомчої ради прийнято рішення про передачу німецькій стороні – Фонду «Німецький технічний музей Берліна» 713 книг із бібліотеки Музею цукру в Берліні.

Організатори заходу – Міністерство культури України, Національна парламентська бібліотека України.

Із вітальним словом під час урочистої церемонії передачі книг виступив заступник Міністра культури України – керівник апарату Б. С. Стичинський.

З німецької сторони в урочистостях взяли участь: Надзвичайний та Повноважний Посол Федеративної Республіки Німеччина в Україні д-р Крістоф Вайл, керівник відділу культури, освіти та меншин Посольства Федеративної Республіки Німеччина в Україні Дірк Лехельт, представник Фонду «Німецький технічний музей Берліна». З української сторони – академік Національної академії мистецтв України, голова Державної служби контролю за переміщенням культурних цінностей через державний кордон України (1993–2004) О. К. Федорук, відповідальні працівники Міністерства культури України, Міністерства закордонних справ України, Державної архівної служби України та керівники провідних музеїв, архівів, бібліотек, представники ЗМІ.

Під час проведення урочистостей відбулося підписання Акта приймання-передачі культурних цінностей між Міністерством культури України та Посольством Федеративної Республіки Німеччина в Україні.

 

 

 

image

 

 

 

Інформація підготовлена відділом СКД