Вівторок, 10 вересня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Зустріч із народною артисткою України

Галиною Яблонською

             

image25 червня 2013 року в приміщенні Національної парламентської бібліотеки України розпочала свою роботу літературно-музична вітальня «Гармонія Всесвіту».

Першою гостею у вітальні стала народна артистка України, член Національної спілки театральних діячів України, лауреат театральної премії родини А. Бучми «Бронек», багаторічний президент Міжнародної ліги «Матері і сестри – молоді України», володарка почесного титулу «Жінка року-2012» у номінації «Жінка-митець» Галина Яблонська.

79 років Галина Гілярівна служить театральному мистецтву, із них 62 – на сцені Національного академічного драматичного театру імені Івана Франка, де зіграла десятки ролей. Усього ж у творчому доробку актриси понад 150 ролей у театрі й кіно, в радіо- та телепостановках.

Про те, як вперше в 6-річному віці вийшла на сцену в ролі Топсі у виставі «Хатина дядечка Тома», про роботу в пересувних театрах, про запрошення до столичного театру ім. І. Франка, а також щодо своїх улюблених ролей: Галі («Назар Стодоля» Т. Шевченка, «Лиха доля» М. Старицького), Аделіни Тошевої («Мата Харі» Н. Йорданова), леді Макдуф («Макбет» В. Шекспіра), Катрі («Не судилось» М. Старицького), про ролі у кінострічках «Веселка», «Безталанна», «Не судилося», «Поступися місцем» повела щиру розповідь Галина Яблонська у літературно-музичній вітальні.

Молода талановита артистка, красуня, яка ідеально підходила під типаж справжньої української дівчини, опинилася в колективі митців, які були її кумирами, а театр став рідним домом. Із цим відчуттям Галина Яблонська живе всі ці роки, і, можливо величезна любов до обраної справи, дають актрисі натхнення й можливість виходити на сцену, зберігати жіночу красу, бути в чудовій фізичній формі, повною сил і бажання й надалі виконувати свою духовну і громадянську місію національно свідомого митця.

Її називають «Леді української сцени», «Актриса європейського рівня».

Модератором на зустрічі був Василь Васильович Неволов – заслужений діяч мистецтва України, професор, кандидат мистецтвознавства, письменник, завідувач лабораторії народного мистецтва Українського центру культурних досліджень Міністерства культури України, який багато років поспіль, творчо співпрацює з Галиною Яблонською. Розповідаючи про життєвий і творчий шлях актриси, Василь Неволов звернув увагу присутніх на її багаторічну громадську діяльність. Галина Гілярівна очолює Міжнародну лігу «Матері і сестри – молоді України», засновник та художній керівник Героїчного театру «Пам’ять», артисти якого теж брали участь у зустрічі з майстринею сцени.

У вітальні панував піднесений, святковий настрій. Галина Гілярівна вражала і підкоряла всіх присутніх своїм невичерпаним запасом енергії, яким наділена від природи, та своїм акторським талантом – читала свої вірші, уривки з вистав, жартувала та навіть, танцювала танго під музичний виступ заслуженої артистки України Світлани Мирводи.

Присутні в залі, яких було понад 100 осіб, зустрічали Галину Гілярівну оплесками та словами «браво!».

Цього не можна купити, це дається тільки вислугою відданої праці і серця. Вона є дійсно народною артисткою, улюбленою актрисою кількох поколінь, яка все своє життя присвячує мистецтву та вихованню талановитої молоді.

Із вітальним словом до Галини Гілярівни Яблонської звернулася генеральний директор бібліотеки Тамара Ізмайлівна Вилегжаніна, яка подякувала за приємну зустріч, побажала міцного здоров’я та творчих успіхів на майбутнє.

На завершення зустрічі приємним подарунком для Галини Гілярівни став виступ молодої артистки, володарки багатьох премій Гран-прі на Міжнародних пісенних конкурсах та фестивалях, студентки Київського інституту музики ім. Р. М. Глієра Галини Шкоди. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 



 

 

 

 



 

 

Інформація підготовлена відділом СКД