П’ятниця, 10 травня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Бюлетень щотижневої оперативної інформації «Мовні питання на сторінках преси та інтернет-ресурсів»

Бюлетень

щотижневої оперативної інформації

«Мовні питання на сторінках преси та інтернет-ресурсів»

 

08.11–12.11.2021

 

Українська літературна газета. – 2021. – 8 лист. Де і коли дивитися радіодиктант національної єдності 2021 та які правила участі у ньому. – Інф.; Новое время. –2021. – 8 лист. Автор тексту і читець – Андрухович. Де і коли дивитися радіодиктант національної єдності 2021 та які правила участі у ньому. – Інф.; Дзеркало тижня. Україна. – 2021. – 8 лист. Радіодиктант національної єдності: де дивитися і слухати онлайн. – Інф.; Радіодиктант національної єдності – 2021 читає Юрій Андрухович: Як приєднатися

Радіодиктант національної єдності цього року відбудеться 9 листопада о 10:00, повідомив член правління «Суспільного», керівник «Радіодиктанту» Дмитро Хоркін. Автор тексту й читець – письменник Юрій Андрухович. До методичної роботи над диктантом долучилась Лариса Масенко – мовознавиця, докторка філологічних наук, професорка. Традиційно найактивнішими учасниками події є школярі, студенти та викладачі навчальних закладів, але диктант розширює межі. Студію для написання диктанту для гостей облаштували в читальній залі Національної бібліотеки імені Володимира Вернадського і в приміщенні Радіохабу Академії Суспільного мовника, де відомі українці писатимуть диктант із дотриманням карантинних вимог. Роботи прийматимуть онлайн та офлайн. Докладно:

https://litgazeta.com.ua/news/de-i-koly-dyvytysia-radiodyktant-natsionalnoi-iednosti-2021-ta-iaki-pravyla-uchasti-u-nomu/

https://nv.ua/ukr/ukraine/events/radiodiktant-2021-koli-i-de-divitisya-diktant-nacionalnoji-yednosti-ta-yaki-pravila-uchasti-50194404.html

https://zn.ua/ukr/UKRAINE/radiodiktant-natsionalnoji-jednosti-de-divitisja-i-slukhati-onlajn.html

https://www.buro247.ua/culture/radiodyktant-2021.html

 

Українська літературна газета. – 2021. – 6 лист.

З’явився відеоролик про історію української мови: як говорили і писали в XI столітті. – Інф.

Медіапроєкт Ukraїnеr днями опублікував відеоролик про історію української мови. «Це спроба розповісти про те, що відбувалося з українською мовою від початку її існування та як вона сформувалася в ту, якою ми послуговуємось тепер…», – прокоментував на своїй сторінці у ФБ керівник медіапроєкту Ukraїnеr, письменник Богдан Логвиненко. Відео створили як частину мультимедійної публікації про українську мову. Богдан Логвиненко також анонсував створення пояснювальної публікації про українську літературу, яку планують опублікувати за два тижні. Докладно:

https://litgazeta.com.ua/news/z-iavyvsia-videorolyk-pro-istoriiu-ukrainskoi-movy-iak-hovoryly-i-pysaly-v-xi-stolitti/

 

Новое время. –2021. – 8 лист. Українську мову вважають рідною майже 80% українців, а 55% підтримують мовний закон – соцопитування. – Інф.; Газета по-українськи. – 2021. – 8 лист. 78% українців вважають українську рідною. Більшість підтримують мовний закон. – Інф.; Дзеркало тижня. Україна. – 2021. – 9 лист. Одна п’ята українців вважає рідною українську, але спілкується вдома російською – опитування. – Інф.; 78% українців вважають своєю рідною мовою українську і більше половини – підтримують мовний закон. Опитування. – Олена Барсукова; Український тиждень. – 2021. – 9 лист. 78% українців вважають своєю рідною мовою українську. – Братущик-Хома М.

78% українців вважають своєю рідною мовою українську, а 18% – російську. 55% підтримують норму мовного закону про обслуговування українською мовою за умови збереження можливості обслуговування клієнтів іншими мовами на їхнє прохання. Про це свідчать результати соцопитування від фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно із соціологічною службою «Центр Разумкова», які були опубліковані 8 листопада. Згідно з отриманими даними, у західних та центральних регіонах майже абсолютна більшість зазначає, що українська є їхньою рідною мовою. На півдні 56% назвали рідною українську та 41% – російську. На сході 59% рідною вважають українську та 34% – російську. Соціологи зазначають, що молодь частіше вважає своєю рідною мовою українську. Також соціологи зазначають, що сприйняття рідної мови залежить від типу поселення. Серед мешканців міст-мільйонників 55% рідною вважають українську, 40% – російську. Водночас серед мешканців менших міст та сіл українську називають рідною значно частіше. Докладно:

https://nv.ua/ukr/ukraine/events/ukrajinska-mova-skilki-ukrajinciv-vvazhayut-ukrajinsku-ridnoyu-movoyu-novini-ukrajini-50194667.html

https://gazeta.ua/articles/politics/_78-ukrayinciv-vvazhayut-ukrayinsku-ridnoyu-bilshist-pidtrimuyut-movnij-zakon/1058827

https://zn.ua/ukr/UKRAINE/odna-pjata-ukrajintsiv-vvazhaje-ridnoju-ukrajinsku-ale-spilkujetsja-vdoma-rosijskoju-opituvannja.html

https://life.pravda.com.ua/society/2021/11/8/246412/

https://tyzhden.ua/Society/253586

 

День. – 2021. – 9 лист.

Мові потрібні… інвестиції (Тримати мовний фронт треба не лише безпосередньо в Україні, а й за її межами – підтримуючи українознавчі студії). – Чадюк М.

У матеріалі – розповідь про панельну дискусію «Українська на всіх континентах світу», зосередившись на вищих українознавчих студіях у світі, яку зорганізував Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою Національного університету «Львівська політехніка» до Дня української писемності та мови (9 листопада). Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь поділився цілями на майбутнє: «Ми ставимо за мету 2022 року стати асоційованими членами Європейської федерації національних мовних інституцій, щоб на найбільшому європейському майданчику захищати наші національні інтереси». До того ж, зазначає Тарас Кремінь: «Серед завдань, які я ставлю перед собою як Уповноважений, є ідея розробки й затвердження державної чіткої, фінансово забезпеченої програми щодо взаємодії з закордонними українцями…». «… Покращення такої співпраці вже давно є важливим завданням. «Вищі українознавчі студії в світі є амбасадорами нашої країни за кордоном, ключовими осередками формування думки про Україну, науковими інституціями, де вивчається україністика. Виконавчий директор Австралійської федерації асоціацій етнічних шкіл Стефан Романів, розповів про можливість вивчати українську мову в австралійських університетах. Про ситуацію з україністикою в деяких країнах Азії розповіла доцентка Львівського національного університету імені Івана Франка, викладачка української мови в Університеті іноземних мов Ханґук (Південна Корея) Ірина Збир. Про розвиток української мови в Африці пояснила почесна президентка Української асоціації в Південно-Африканській Республіці Дзвінка Качур. Щодо студій у Європі розповіла завідувачка кафедри української мови Інституту східних мов і цивілізацій Ірина Дмитришин. Голова Управи Українського культурного товариства «Просвіта» (Аргентина) Юрій Данилишин розповів про ситуацію з вивченням нашої мови в низці країн Південної Америки (Бразилії, Парагваї та Аргентині), де проживає близько мільйона нащадків українців. Виконавча директорка Світового конґресу українців Марія Купріянова зауважила: «Навколо українознавчих студій формується коло друзів України, зміцнюється зв’язок нових поколінь діаспори з Україною…». Докладно:

https://day.kyiv.ua/uk/article/den-ukrayiny/movi-potribni-investyciyi

 

Україна молода. – 2021. – 10 лист.

МКІП підсумовує результати «україномовного» марафону. – Інф.

Міністерство культури та інформаційної політики й ГО «Вікімедіа Україна» в День української писемності та мови підбили підсумки марафону «Тиждень української мови у Вікіпедії». Міністерство у Фейсбуці повідомило: «Маємо +43 статті українською мовою у Вікіпедії. Найкращі статті написали Ростислав Камеристов, Олена Яковлєва, Нікіта Колесниченко, Жанна Олексієнко, Оксана Бабич та Андрій Гриценко». Докладно:

https://umoloda.kyiv.ua/number/0/2006/161839/

 

Іспит на знання української мови склали майже 49 тисяч осіб

Від липня по листопад в Україні обов’язковий іспит на знання державної мови склали майже 49 тисяч осіб. Про це йдеться у відповіді Національної комісії зі стандартів державної мови на запит. Пунктами для проведення таких іспитів стали 38 бібліотек, серед яких 4 – у Києві, решта – у 15 областях. Докладніше:

https://chytomo.com/ispyt-na-znannia-ukrainskoi-movy-sklaly-majzhe-49-tysiach-osib/

 

Стартував XXII конкурс з української мови імені Петра Яцика; Українська літературна газета. – 2021. – 9 лист. Стартував XXII конкурс з української мови імені Петра Яцика. – Інф.

У День української писемності та мови стартував XXII Міжнародний конкурс з української мови імені Петра Яцика. Організаторами є МОН, Міжнародний благодійний фонд «Ліга українських меценатів» і Державна наукова установа «Інститут модернізації змісту освіти». Докладніше:

https://www.ukrinform.ua/rubric-society/3347806-startuvav-xxii-konkurs-z-ukrainskoi-movi-imeni-petra-acika.html

https://litgazeta.com.ua/news/startuvav-xxii-konkurs-z-ukrainskoi-movy-imeni-petra-iatsyka/

 

 

 

Випуск підготувала

 

О. А. Рудіч,

завідувач сектору оперативного інформування
та розповсюдження інформації відділу НАУІ

Інформаційного центру з питань культури та мистецтва;

електронна адреса: info_nplu@ua.fm ; infocenter@nplu.org;

контакт. тел.: 425-23-26