Субота, 20 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Бюлетень щотижневої оперативної інформації «Мовні питання на сторінках преси та інтернет-ресурсів»

Бюлетень

щотижневої оперативної інформації

«Мовні питання на сторінках преси та інтернет-ресурсів»

 

05.05–07.05.2021

 

Відбулося нагородження конкурсантів челенджу «Українська мова важлива»

У 2021 році Марафон з української мови ім. Петра Яцика пройшов у дистанційному форматі. У конкурсі взяли участь 25 673 конкурсанти, а до фіналу вийшли 11 555 учасників. Після завершення мовного конкурсу компанія «HUMAN» стала ініціатором заснування челенджу «Українська мова важлива» серед фіналістів Марафону, що тривав з 1 по 20 квітня. За умовами ініціативи учасники мали опублікувати свою творчу роботу про те, чому для них важлива українська мова у категоріях: есе, малюнок, відео (декламування авторського вірша). У челенджі взяло участь 398 фіналістів, які опублікували свої творчі роботи у соцмережах. 1 травня відбулося нагородження конкурсантів у цих трьох категоріях. Докладніше:

https://www.ukrinform.ua/rubric-society/3240747-vidbulosa-nagorodzenna-konkursantiv-celendzu-ukrainska-mova-vazliva.html

 

Голос України. – 2020. – 7 трав.

Про що просив студентів у Херсоні мовний омбудсмен. – Яновський С.

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь категорично не згоден з підходом провокаторів з числа прихильників «русского мира» на півдні України. Бо вони намагаються перетворити мовне законодавство на якийсь жупел – мовляв, оштрафують, якщо бодай словом російською прохопишся. І з ним категорично не згоден Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь. «Мовне законодавство в Україні є прикладом лагідної демократизації. Воно не карає. Звичайно, накласти штраф за порушення якоїсь із його статей – не проблема. Проблема – заручитися підтримкою суспільства, допомогти його членам усвідомити: треба припинити терпляче мовчання, якщо переконався, що твої права порушують», – наголосив мовний омбудсмен на зустрічі із студентами Херсонського державного університету. Тарас Кремінь приїхав сюди одразу після розмови із керівництвом обласної ради, на якій ішлося про сприяння виконанню норм закону на регіональному рівні. Докладно:

http://www.golos.com.ua/article/345630

 

 

Випуск підготувала

 

О. А. Рудіч,

завідувач сектору оперативного інформування
та розповсюдження інформації відділу НАУІ

Інформаційного центру з питань культури та мистецтва;

електронна адреса: info_nplu@ua.fm ; infocenter@nplu.org;

контакт. тел.: 425-23-26