Субота, 20 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Бюлетень щотижневої оперативної інформації «Мовні питання на сторінках преси та інтернет-ресурсів»

Бюлетень

щотижневої оперативної інформації

«Мовні питання на сторінках преси та інтернет-ресурсів»

 

09.03–12.03.2021

 

День. – 2021. – 9 бер. Зеленський вважає, що українська мова повністю захищена. – Інф.; Новое время. –2021. – 9 бер. Українська мова повністю захищена, питання зараз не на часі – Зеленський. – Інф.; Зеленський: Всі, хто порушують питання мови, національності, Церкви – люди, які хочуть «хайпанути». – «Інтерфакс-Україна»

В Україні одна державна мова – українська, і вона наразі повністю захищена, заявив на прес-конференції на полях форуму «Україна 30. Культура. Медіа. Туризм» у Києві Президент України Володимир Зеленський, коментуючи спроби депутатів фракції «Слуга народу» змінити Закон про державну мову. «Якщо той чи інший закон не подобається депутатам, і не важливо, з якої вони партії, якщо вони бачать у цьому питанні несправедливість – це нормально говорити про це, але має бути громадський діалог», – додав Президент. Він також зазначив, що в Україні мають бути створені комфортні умови для всіх, зокрема і в мовному питанні. Докладно:

https://day.kyiv.ua/uk/news/090321-zelenskyy-vvazhaye-shcho-ukrayinska-mova-povnistyu-zahyshchena

https://nv.ua/ukr/ukraine/politics/zelenskiy-zayaviv-shcho-ukrajinska-mova-povnistyu-zahishchena-podrobici-novini-ukrajini-50146496.html

https://risu.ua/zelenskij-vsi-hto-porushuyut-pitannya-movi-nacionalnosti-cerkvi---lyudi-yaki-hochut-hajpanuti_n116608

 

Україна молода. – 2021. – 10 бер. Ткаченко підтримує відтермінування штрафів за порушення мовного законодавства. – Інф.; Фокус.–2021. – 10 мар. Ткаченко поддерживает отсрочку на 1,5 года штрафов за нарушение языкового закона. – Инф.; Дзеркало тижня. Україна. – 2021. – 10 бер. Ткаченко підтримав ідею відтермінувати штрафи за порушення мовного законодавства. – Інф.; Газета по-українськи. – 2021. – 10 бер. Ткаченко каже міняти закон про мову. – Інф.

З 16 січня 2021 в Україні вся сфера обслуговування перейшла на українську мову. Порушникам законодавства загрожує штраф від 5 100 до 6 800 гривень. Однак спершу їм випишуть попередження. Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко на форумі «Україна 30» заявив, що слід відтермінувати на 1,5 року введення штрафів за невикористання української мови у сфері обслуговування. Міністр пояснив, що за цей період можна буде провести промоцію вивчення української мови. Зокрема, ввести безкоштовні курси у всіх регіонах. Докладно:

https://umoloda.kyiv.ua/number/0/2006/155186/

https://focus.ua/politics/476809-tkachenko-podderzhivaet-otsrochku-na-1-5-goda-shtrafov-za-narushenie-yazykovogo-zakona

https://zn.ua/ukr/POLITICS/tkachenko-pidtrimav-ideju-vidterminuvati-shtrafi-za-porushennja-movnoho-zakonodavstva.html

https://gazeta.ua/articles/politics/_tkachenko-kazhe-minyati-zakon-pro-movu/1019186

 

 

 

Випуск підготувала

 

О. А. Рудіч,

завідувач сектору оперативного інформування
та розповсюдження інформації відділу НАУІ

Інформаційного центру з питань культури та мистецтва;

електронна адреса: info_nplu@ua.fm ; infocenter@nplu.org;

контакт. тел.: 425-23-26