Субота, 20 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Бюлетень щотижневої оперативної інформації «Мовні питання на сторінках преси та інтернет-ресурсів»

Бюлетень

щотижневої оперативної інформації

«Мовні питання на сторінках преси та інтернет-ресурсів»

 

22.02–26.02.2021

 

Нівелювання правового статусу української: Кремінь розповів, як протидіяти Росії

«Відсутність системи та цілісної державної мовної політики до 2014 року створили фундаментальні умови для здійснення агресії щодо України з боку РФ у формі гібридної війни. Окупаційна адміністрація на цих територіях вживає заходів щодо нівелювання правового статусу української мови та асиміляції населення, одним з інструментів якої є освіта. Питання мови є одним із ключових факторів безпеки України, а дії держави-окупанта щодо нівелювання статусу української мови потребують ефективної протидії з боку нашої держави», – зауважив на пресконференції уповноважений із захисту державної мови Т. Кремінь. За його словами, для цієї протидії потрібно було б проводити певні заходи. Такі як моніторинг, збір і систематизація мовних прав громадян України на окупованих територіях для звернень до міжнародних організацій та судів; запровадження санкцій та порушення кримінальних справ щодо осіб, які здійснюють політику згортання сфери використання української мови. На його думку, потрібно створити онлайн-ресурс для вивчення української мови для школярів та дорослих, розвивати систему дистанційної освіти для учнів, котрі мешкають на ТОТ, сприяти створенню і поширенню якісного контенту українською мовою для поширення у соціальних мережах. Докладніше:

https://www.ukrinform.ua/rubric-society/3193689-niveluvanna-pravovogo-statusu-ukrainskoi-kremin-rozpoviv-ak-protidiati-rosii.html

 

Вести. –2021. – 22 фев. В Крыму запретили говорить на украинском и крымскотатарском языках. – Приходько Б.; Україна молода. –2021. – 22 лют. Окупанти у Криму забороняють говорити українською мовою жителям півострова. – Інф.; Оккупанты в Крыму запрещают использование украинского и крымскотатарского языков, – представительство Зеленского в АРК

В анексованому Криму російська влада заборонила жителям півострова говорити українською і кримськотатарською мовами. Про це повідомила пресслужба Представництва Президента України в АРК. «Окупаційна влада Криму фактично заборонила використовувати український, знищує українські медіа, школи та інші навчальні заклади. Така ж ситуація і з кримськотатарською мовою…», – йдеться в повідомленні. Докладно:

https://vesti.ua/krym/v-krymu-zapretili-govorit-na-ukrainskom-i-krymskotatarskom-yazykah

https://umoloda.kyiv.ua/number/0/2006/154698/

https://censor.net/ru/news/3249240/okkupanty_v_krymu_zapreschayut_ispolzovanie_ukrainskogo_i_krymskotatarskogo_yazykov_predstavitelstvo

 

Изучение украинского языка в ОРДЛО осуществляется факультативно и практически подпольно, – языковой омбудсмен Креминь. – УНИАН

На окупованому Донбасі немає жодного україномовного дитсадка, школи чи вишу, а діяльність організацій, які популяризують українську мову, прирівнюється до терористичної. Про це на пресконференції повідомив уповноважений із захисту державної мови Т. Кремінь. Докладніше:

https://censor.net/ru/news/3248935/izuchenie_ukrainskogo_yazyka_v_ordlo_osuschestvlyaetsya_fakultativno_i_prakticheski_podpolno_yazykovoyi

 

Вечірній Київ. – 2021. – 19 лют.

До Міжнародного дня рідної мови у столиці показують раритетну «Енеїду» та прижиттєві видання Шевченка. – Катаєва М.

У Національному музеї літератури України відкрили виставку «Нас єднає рідна мова» до Міжнародного дня рідної мови, на якій представлено матеріали з фондової колекції, зокрема «Енеїда» 1809 року Івана Котляревського, прижиттєві видання Тараса Шевченка, «Русалка Дністровая» 1837 року, підручники і словники ХХ століття, видані в Україні та за її межами, праці відомих мовознавців, а також навчальні посібники мовами національних меншин України. Репрезентовано рідкісні видання словників доби українізації 20-х років ХХ століття. Докладно:

https://vechirniy.kyiv.ua/news/49786/

 

День. – 2021. – 22 лют.

На Вінниччині одна з міських рад вирішила дозволити використовувати на сесійних засіданнях російську мову. – Шуткевич О.

Новий депутатський склад Ладижинської міської ради ухвалив рішення, визначивши робочими мовами ради як українську, так і російську мови. За нього проголосував міський голова Ладижина Валерій Коломєйцев і 22 депутати. Лише двоє – виступили проти порушення мовного закону. А один із них – Андрій Скакодуб – звернувся до мовного омбудсмена. Реакція не забарилася, і 23 лютого Ладижинська міська рада збереться на позачергове засідання сесії. На порядку денному внесення змін до регламенту щодо мови. Докладно:

https://day.kyiv.ua/uk/news/220221-na-vinnychchyni-odna-z-miskyh-rad-vyrishyla-dozvolyty-vykorystovuvaty-na-sesiynyh

 

Україна молода. – 2021. – 26 лют.

Мова під загрозою: «Слуги народу» готові розглянути скандальний проєкт Бужанського. – Інф.

«Слуги народу» ініціювали розгляд на гуманітарному комітеті ВР чергового проєкту Бужанського проти Закону про українську мову. Про це повідомив Микола Княжицький на своїй сторінці у Facebook. Докладно:

https://umoloda.kyiv.ua/number/0/2006/154823/

 

Новое время. –2021. – 19 лют.

Мовний закон у дії. Хто відмовлявся обслуговувати клієнтів українською мовою і що з цього вийшло. – Інф.

Відтоді як 16 січня набула чинності норма мовного закону про перехід сфери обслуговування на українську, було спровоковано декілька скандалів. Видання згадує ці випадки (конфлікт у супермаркеті Novus у Києві, випадок з баристою у Дніпрі, інцидент у відділенні Укрпошти у Кривому Розі) і розповідає про наслідки для порушників закону. Докладно:

https://nv.ua/ukr/ukraine/politics/movni-skandali-shcho-stalosya-v-novus-na-ukrposhti-i-v-kafe-dnipra-video-novini-ukrajini-50143022.html

 

Тиждень. – 2021. – лют.

Підготувалися. У Кропивницькому за місяць майже не виникло конфліктів щодо нових норм мовного закону. – Сінченко Д.

З 16 січня в Україні почали діяти норми закону щодо мови обслуговування споживачів. У Кропивницькому ця дата минула без особливого ажіотажу чи скандалів. Загалом такій ситуації у місті передувала системна робота патріотичних громадських організацій й активістів. У 2017 році у Кропивницькому провели «мовний моніторинг», за результатами якого визначили заклади, лояльні та нелояльні до україномовних клієнтів. Кампанія супроводжувалась постійним висвітленням проблеми у медіа та соцмережах. Працювали у цьому напрямку й депутати Кропивницької міськради, які у 2018 році ухвалили рішення «Про заходи щодо забезпечення регіональної мовної політики у місті Кропивницькому». Просування української мови у Кропивницькому забезпечувалось й соціальною рекламою на біл-бордах та лайт-боксах, яку профінансувало управління зв’язків з громадськістю при ОДА, теж за ініціативи громадських організацій. Докладно:

https://tyzhden.ua/Election/251509

 

Україна молода. – 2021. – 24 лют.

Мова проситься на язик: як очільники держави можуть популяризувати українську. – Гнаткевич Ю.

У матеріалі автор розповідає про нинішню гостру актуалізацію національного питання на телеканалах і в українському суспільстві через поетапне впровадження української мови як державної. Також йдеться про впровадження статті 30, найгучніші мовні скандали, які сталися за останній місяць. Він вважає, що «дискусії і полеміки, викликані мовним законом, ще раз засвідчили, що хоча Україна вийшла з російської імперії, але імперія вийшла далеко не з усіх українців…». Також автор розповідає, що популяризації мови сприятиме залучення до дискусії у ЗМІ професіоналів, які мають досвід багаторічної боротьби із засиллям російської мови, насамперед просвітян; запровадженням і поширення поняття «зради нації». Особливим резервом для популяризації державної мови автор вважає очильників держави. Докладно:

https://umoloda.kyiv.ua/number/3698/188/154744/

 

Україна молода. – 2021. – 24 лют.

Місяць сервісу українською: сфера обслуговування раз-по-раз вибухає мовними скандалами. – Бачинська К.

Трохи більше як місяць в Україні почала діяти норма закону про перехід сфери обслуговування на українську мову. За цей час, за інформацією уповноваженого із захисту державної мови Тараса Креміня, надійшло понад 650 скарг через відмову обслуговувати українською. У матеріалі – про інциденти, які сталися за цей час, зокрема випадок з баристою у Дніпрі; з власниками закладу «Рукола» у Києві; з головним тренером клубу «Львів» Віталієм Шумським, якому під час матчу чемпіонату України з футболу «Львів» – «Колос» арбітр зустрічі Віктор Копієвський дав жовту картку за українську мову тощо. Докладно:

https://umoloda.kyiv.ua/number/3698/2006/154752/

 

 

 

Випуск підготувала

 

О. А. Рудіч,

завідувач сектору оперативного інформування
та розповсюдження інформації відділу НАУІ

Інформаційного центру з питань культури та мистецтва;

електронна адреса: info_nplu@ua.fm ; infocenter@nplu.org;

контакт. тел.: 425-23-26