Вівторок, 23 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Бюлетень щотижневої оперативної інформації «Мовні питання на сторінках преси та інтернет-ресурсів»

Бюлетень

щотижневої оперативної інформації

«Мовні питання на сторінках преси та інтернет-ресурсів»

 

08.02–12.02.2021

 

Європарламент привітав ініціативу України щодо популяризації кримськотатарської мови

Європейський парламент ухвалив резолюцію, якою затвердив доповідь щодо стану імплементації Угоди про Асоціацію між Україною та Європейським Союзом. У своїй доповіді євродепутати окремо привітали прагнення України розробити Стратегію розвитку та популяризації кримськотатарської мови до 2032 року. Наразі проєкт документа оприлюднено для електронних консультацій з громадськістю, які триватимуть до 22 лютого. Після доопрацювання і погодження його буде внесено як політичну пропозицію на розгляд Кабміну. Докладніше:

https://lb.ua/society/2021/02/11/477469_ievroparlament_privitav_initsiativu.html

 

Євросоюз закликає Україну виконати рекомендації Венеційської комісії щодо мовного законодавства

ЄС заохочує Україну імплементувати рекомендації Венеційської комісії щодо державного закону про мову та ухвалити закон про національні меншини. Докладніше:

https://www.radiosvoboda.org/a/news-evrosoiuz-ukraina-rekomendatsii-veneciiskoi-komisii/31099216.html

 

День. – 2021. – 5 лют.

I знову про мову (Українізацію слід проводити серйозно). – Лосєв І.

Роздуми автора з приводу українізації в Україні. Зокрема він переконаний, що «… українізацію слід проводити серйозно, тобто жорстко й відповідально. Потрібно допомагати всім, хто хоче освоїти українську мову. А перед явними ворогами України метати бісер не слід. Ми вже неодноразово спостерігали, як при жорсткій позиції української держави п’ята колона Кремля, люди з колонізаторський мисленням завжди відступали. А от «ласкаве» ставлення до них негайно провокує з їхнього боку нахабство й агресивність. Досить загравати й плазувати перед тими, хто ненавидить Україну й хоче завжди бачити її в колоніальному стані...». Докладно:

https://day.kyiv.ua/uk/article/media/i-znovu-pro-movu

 

Урядовий кур’єр. – 2021. – 9 лют.

Харків заговорив українською. – Галаур В.

У матеріалі – про перші дні реалізації положень ст. 30 Закону «Про забезпечення функціонування української мови як державної» у Харкові. Докладно:

https://ukurier.gov.ua/uk/articles/harkiv-zagovoriv-ukrayinskoyu/

 

Україна молода. – 2021. – 12 лют. «Слуги народу» надумали скасувати штрафи за порушення закону про мову. – Інф.; «Слуги народу» хочуть скасувати або відтермінувати штрафи за порушення закону про мову

Народні депутати від «Слуги народу» пропонують скасувати або відтермінувати штрафи за порушення Закону про мову. Для цього вже зареєстрували два законопроєкти. Автори законопроєкту №4638 хочуть вилучити із Закону про мову пункти щодо штрафів. В ініціативі №4638-2 пропонують відкласти штрафи за порушення на 1,5 роки. Спільнота «Мова об’єднує» звернулась до Президента Володимира Зеленського та партії «Слуга народу», аби ті відкликали законопроєкти. Докладно:

https://umoloda.kyiv.ua/number/0/2006/154397/

https://detector.media/community/article/184794/2021-02-11-slugy-narodu-khochut-skasuvaty-abo-vidterminuvaty-shtrafy-za-porushennya-zakonu-pro-movu/

 

Урядовий кур’єр. – 2021. – 12 лют. Тарас Кремінь спростував фейки про «мовних інспекторів». – Інф.; Мовний закон: Кремінь каже, що попри «страшилки» ще не було жодного штрафу

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь виступає проти ініціатив окремих народних депутатів, які намагаються позбавити державу інструментів покарання за порушення мовного закону. Він зокрема зазначив: «Я виступаю категорично проти ініціатив окремих парламентаріїв, які в будь-який спосіб хочуть зробити зі штрафів якусь таку велику біду, яка насувається на Україну. Більше того, з’являються історії про так званих «мовних інспекторів», яких насправді не існує, та інші «страшилки». Держава, яка відповідно до Конституції гарантує розвиток і функціонування державної мови в усіх сферах суспільного життя на всій території України, повинна мати дієві інструменти покарання злісних порушників прав громадян». Також він пояснив, за яких умов накладають штраф за порушення закону. Докладно:

http://ukurier.gov.ua/uk/news/taras-kremin-sprostuvav-fejki-pro-movnih-inspektor/

https://www.ukrinform.ua/rubric-society/3188806-movnij-zakon-kremin-kaze-so-popri-strasilki-se-ne-bulo-zodnogo-strafu.html

 

 

 

Випуск підготувала

 

О. А. Рудіч,

завідувач сектору оперативного інформування
та розповсюдження інформації відділу НАУІ

Інформаційного центру з питань культури та мистецтва;

електронна адреса: info_nplu@ua.fm ; infocenter@nplu.org;

контакт. тел.: 425-23-26