П’ятниця, 26 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Бюлетень щотижневої оперативної інформації «Мовні питання на сторінках преси та інтернет-ресурсів»

Бюлетень

щотижневої оперативної інформації

«Мовні питання на сторінках преси та інтернет-ресурсів»

 

01.02–05.02.2021

 

Дзеркало тижня. Україна. – 2021. – 3 лют. Більше 60% українців підтримують перехід на українську мову сфери обслуговування – опитування. – Інф.; Україна молода. – 2021. – лют. Обслуговування українською не підтримує третина українців. – Інф.

Перехід на українську мову обслуговування підтримують 61,7% українців, 34% опитаних – проти. Такі дані опитування, проведеного КМІС, в період з 27 січня до 1 лютого. В ході опитування жителів запитали про те, як вони ставляться до закону «Про забезпечення функціонування української мови як державної», яким з 16 січня 2021 всі підприємства сфери послуг повинні обслуговувати клієнтів і надавати інформацію про товари українською мовою. Більшість українців, які підтримують норму про українську мову – жителі Заходу і Центру – таких 79,4% і 66,2%. На сході України норму підтримують 38,8%, не підтримують – 55,8%. На Півдні 49% підтримують, а не підтримують – 46,2%. На Донбасі підтримують 59,5%, не підтримують – 32,1%. Інтерв’юери опитали 1205 респондентів, які проживають у 86 населених пунктах усіх регіонів України, крім окупованого Криму і тимчасово окупованих територій Донбасу. Вибірка репрезентативна для населення від 18 років. Докладно:

https://zn.ua/ukr/UKRAINE/bilshe-60-ukrajintsiv-pidtrimujut-perekhid-na-ukrajinsku-movu-sferi-obsluhovuvannja-opituvannja.html

https://umoloda.kyiv.ua/number/0/2006/154166/

 

День. – 2021. – 4 лют.

Коли не знаходять спільної мови (У Дніпрі ламають списи з приводу російської мови та патріотизму). – Рижков В.

У матеріалі – розповідь про мовний скандал, який нещодавно розгорівся у Дніпрі. Група батьків учнів школи № 137 у селищі Авіаторське зажадала усунути від роботи вчительку. Деякі батьки другокласників цієї школи обурені методами її викладання: «Нещодавно дали нам нового вчителя, а він учить дітей, що російська мова – мова ворогів, росіяни – вороги, наїхали, колонізували Україну, хто не розмовляє українською – «ворог держави» і підтримує ворогів…». Батьки хочуть замінити викладачку, але директор школи Ірина Гайдар – проти. Директор стверджує, що до викладачки скарг щодо фахового рівня немає. Автор наводить думки тих, хто дискутував у мережі, думки вчительки та думку мерії. Автор резюмує: «Та все ж, якщо про це насправді йшла мова, – чи можна вважати російську мову «мовою ворогів»? І як бути з тим, що ця мова є рідною мовою для багатьох мільйонів людей, що живуть в Україні (інша річ – з якої причини так сталося)? У тому числі і для самого Президента України Володимира Зеленського, для багатьох членів його команди, депутатів Верховної Ради та міністрів, і, нарешті, для багатьох бійців української армії, яка воює на Донбасі? Чи вплинуло це на рівень їхнього патріотизму та бажання відстоювати інтереси України? З іншого боку, ми знаємо інші приклади – україномовних шахраїв, які безсоромно обкрадали Україну-неньку, а потім разом з накраденими мільйонами сховалися за кордоном. Загалом, чи є українська або російська мова бездоганним маркером для визначення того, хто патріот, а хто ні? У Конституції України чітко визначається статус і української, і російської мови. Перша з них – державна, друга – одна з мов національних меншин, що проживають в Україні… Як бачимо, люди в Україні не можуть ділитися за етнічною або мовною ознакою на громадян першого та другого сорту…». Докладно:

https://day.kyiv.ua/uk/article/podrobyci/koly-ne-znahodyat-spilnoyi-movy

 

Дзеркало тижня. Україна. – 2021. – 1 лют.

Найчастіше на російську мову скаржаться жителі Києва. – Інф.

Секретаріату Уповноваженого із захисту державної мови (мовного омбудсмена) в період з 16 січня по 1 лютого надійшло 407 скарг і звернень громадян на порушення правил використання державної мови. Найбільша кількість скарг продовжує надходити з Києва та Київської області (всього з 16 січня – 210). Зі Львівщини – 28, з Одеської області – 22, з Харківської – 15, з Вінницької – 7, з Дніпропетровської – 6, із Запорізької – 5, з Полтавської – 5, з Луганської – 4. Також в Секретаріат надійшли звернення з Донецької, Сумської, Миколаївської, Волинської, Рівненської, Чернівецької, Кіровоградської, Тернопільської та Закарпатської областей (по 1–2 звернення). У відомстві заявляють, що більшість скарг і звернень стосуються відсутності української версії сайтів інтернет-видань і сайтів інтернет-магазинів (244), про порушення своїх прав у сфері обслуговування заявили 85 громадян. Також з розміщення зовнішньої реклами недержавною мовою надійшла 41 скарга, про порушення мовного законодавства в галузі освіти надійшло 8 скарг, про порушення мовного законодавства посадовими особами органів державної влади та органів місцевого самоврядування – 7. На телефонну лінію Секретаріату з надання додаткової інформації та консультацій звернулося близько 100 осіб. Джерело:

https://zn.ua/ukr/UKRAINE/najchastishe-na-rosijsku-movu-skarzhatsja-zhiteli-kijeva.html

 

Україна молода. – 2021. – 2 лют.

«П’ятій колоні» муляє: як в Україні намагаються скасувати новий правопис. – Фещенко Є.

У матеріалі – про нещодавнє скасування Окружним адміністративним судом міста Києва (ОАСК) постанови Кабінету Міністрів України № 437 від 22 травня 2019 року, якою було затверджено нову редакцію українського правопису. Автор зазначає, що усе це згуртувало наукову спільноту, проукраїнських політиків і всіх людей зі здоровим глуздом. Своє обурення рішенням ОАСК про скасування нового правопису української мови висловила, зокрема, Координаційна рада із захисту української мови та культури. Докладно:

https://umoloda.kyiv.ua/number/3688/2006/154083/

 

Новое время. –2021. – 1 лют. Скасування нового українського правопису: студенти і викладачі вийшли на акцію протесту. – Інф.; Голос України. – 2021. – 2 лют. Київ: Правопису-2019 бути! (Під таким гаслом у столиці біля будівлі Окружного адміністративного суду відбулася акція протесту). – Кривда М.

У понеділок, 1 лютого, студенти та викладачі ВНЗ влаштували акцію протесту проти скасування нового українського правопису. Акція пройшла під будівлею Окружного адмінсуду. Докладно:

https://nv.ua/ukr/ukraine/politics/skasuvannya-ukrajinskogo-pravopisu-akciya-protestu-v-kiyevi-video-novini-ukrajini-50138896.html

http://www.golos.com.ua/article/341599

 

Новое время. –2021. – 1 лют. Новий український правопис не скасували, школярі можуть готуватися по ньому до ЗНО-2021 – Кабмін. – Інф.; Фокус. –2021. – 2 фев. Новое украинское правописание будет в силе до ВНО-2021, – Малюська. – Инф.; Міністр юстиції: український правопис, затверджений у 2019 році, залишається чинним

Міністр юстиції Денис Малюська заявив, що новий український правопис досі чинний, а рішення Окружного адмінсуду Києва про його скасування не набуде чинності найближчим часом. Докладно:

https://nv.ua/ukr/ukraine/politics/skasuvannya-ukrajinskogo-pravopisu-u-kabmini-roz-yasnili-chi-diye-pravopis-novini-ukrajini-50139007.html

https://focus.ua/ukraine/473354-novoe-ukrainskoe-pravopisanie-ne-budet-otmeneno-do-vno-2021-malyuska

https://www.radiosvoboda.org/a/news-pravopys-minjust/31080893.html

 

Ніжинська міськрада першою в Україні ухвалила Програму розвитку української мови

Ніжинська міськрада Чернігівської області першою в Україні ухвалила однорічну Програму розвитку й функціонування української мови в закладах освіти «Сильна мова – успішна держава». Уповноважений із захисту державної мови Т. Кремінь зазначив, що програма повністю узгоджується з чинним законодавством у сфері функціонування державної мови, а також із нещодавно прийнятим рішенням уряду щодо затвердження плану заходів із реалізації першого етапу Стратегії популяризації української мови до 2030 року «Сильна мова – успішна держава». Докладніше:

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3184769-nizinska-miskrada-persou-v-ukraini-uhvalila-programu-rozvitku-ukrainskoi-movi.html

 

У Харкові українську просуватимуть відеобайки за Глібовим та Самійленком

У Харкові створюють відеобайки, які, на думку авторів цього культурно-освітнього проєкту, допоможуть зрозуміти традиції та мудрість пращурів і краще засвоїти українську мову. Про це розповіла керівниця проєкту «БайкиХАБ» і голова «Платформи театральних ініціатив» А. Богданович. За її словами, для проєкту відібрали 30 творів – порівну українських і зарубіжних в українському перекладі, зокрема, це байки Л. Глібова, П. Гулака-Артемовського, В. Самійленка, Жана де Лафонтена, давньогрецького поета Езопа та ін. Над створенням акварельних ескізів наразі працюють п’ятеро художників, потім з їхніх малюнків зроблять анімацію. Перше відео з субтитрами автори проєкту хочуть викласти в мережу вже наприкінці лютого. Виходитимуть відеобайки періодично аж до вересня. Крім того, на базі Харківського театру для дітей та юнацтва зараз готується вистава за мотивами кількох байок. Прем’єру заплановано на літо. Вистава, зазначає Богданович, супроводжуватиметься перекладом жестовою мовою. Ще в рамках проєкту «БайкиХАБ» проходять мовні клуби. Докладніше:

https://www.ukrinform.ua/rubric-culture/3184732-u-harkovi-ukrainsku-prosuvatimut-videobajki-za-glibovim-ta-samijlenkom.html

 

 

 

Випуск підготувала

 

О. А. Рудіч,

завідувач сектору оперативного інформування
та розповсюдження інформації відділу НАУІ

Інформаційного центру з питань культури та мистецтва;

електронна адреса: info_nplu@ua.fm ; infocenter@nplu.org;

контакт. тел.: 425-23-26