Середа, 24 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Звіт про результат реалізації Акції у 2020 р.

Звіт про реалізацію

Всеукраїнської акції «Бібліотека українського воїна»

у 2020 році 

 

На виконання наказу Міністерства культури України від 06.03.2015 №107 «Про реалізацію Всеукраїнської акції «Бібліотека українського воїна» (далі – Акції) у 2020 році бібліотеки України продовжували збирати книги і передавати їх до гарнізонних будинків офіцерів та військових частин Збройних сил України, вищих військових навчальних закладів, через волонтерів відправлялися українським захисникам у зону ООС.

Відповідно до інформації, що надійшла від співкоординаторів Акції,  підсумки 2020 року виглядають наступним чином:

 

790 учасників взяли участь у Акції, у т. ч.:

-    230 бібліотек;

-    12 закладів та установ;

-    17 громадських організацій та видавців;

-    531 фізична особа.

Загальна кількість зібраних книг складає 4953 примірники, у т. ч.:

-     2209 прим. вітчизняної художньої літератури;

-     1903 прим. зарубіжної художньої літератури;

-     284 прим. видань з історії Української держави;

-     20 прим. видань з історії Збройних сил України;

-     101 прим. видань з історії культури;

-     74 прим. склали довідкові видання з різних галузей знань;

-     362 прим. – інші видання.

 

Набагато скромніші, ніж у 2019 році,  результати реалізації Акції пояснюються встановленням на території України карантину у зв’язку з поширенням COVID-19: загальна кількість учасників Акції зменшилася удвічі; кількість бібліотек-учасниць склала лише 35% від минулорічних;  чотирнадцять  співкоординаторів Акції не брали участі в її реалізації. Кількість зібраних книг удвічі менша від показника минулого року.

На цьому тлі особливо приємно відзначити високу активність бібліотек Одещини,  що видно із звітів співкоординаторів Акції цього регіону: Одеська ОУНБ ім. М. Грушевського показала найвищий показник за кількістю учасників Акції (322), у т. ч. за кількістю бібліотек-учасниць (47) і кількістю учасників-фізичних осіб (269), а також за кількістю зібраних книг  (1517 прим.).  Другий результат за кількістю зібраних книг (917 прим.) має Одеська ННБ.

Непогані результати реалізації Акції за основними показниками надали ОУНБ ще п’яти областей України: Закарпатської, Івано-Франківської, Херсонської, Хмельницької, Чернігівської.

Зібрані українськими бібліотеками у 2020 році  книги отримали бібліотеки:  10-ти військових частин ЗСУ та 2-х військових частин НГУ,   6-ти гарнізонних будинків офіцерів ЗСУ,  6-ти прикордонних відділів/загонів, 1-го військового комісаріату,   1-го військового медичного центру, 1-го військового полігону. За посередництва 5-ти волонтерських організацій та окремих волонтерів книги передавалися безпосередньо українським захисникам у зону ООС.

У вже відміченому Одеському регіоні зібрані в межах Акції книги надійшли до Будинку офіцерів Південного оперативного командування, Науково-дослідного центру Збройних  Сил України «Державний океанаріум» (м. Одеса), Військово-медичного клінічного центру Південного регіону, Відділу прикордонної служби «Вилкове» Ізмаїльського прикордонного загону, Військової академії (м. Одеса), Одеського ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою, п’яти військових частин, Ради Громадської Безпеки (м. Одеса).

 

Пропонуємо ознайомитися із загальним Звітом про результати реалізації Акції у  2020 році.