Неділя, 29 вересня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Презентація книжкової виставки
“Сучасне мистецтво Франції” та
фотовиставки “Робер Дуано. Свято”

(з нагоди Національного свята Французькох Республіки )


10 липня з нагоди Національного свята Французької Республіки в Національній парламентській бібліотеці України проходив День Франції, в рамках якого відкрилась книжкова виставка “Сучасне мистецтво Франції” та презентація фотовиставки “Робер Дуано. Свято”.

Франція, її культура, історія є невід’ємною складовою світової цивілізації. В усі часи Франція відзначалася тим, що з боку держави традиційно приділялася першочергова увага та матеріальна підтримка розвитку культури і мистецтва в країні. Саме завдяки цьому французька культура змогла зайняти одне з чільних місць у світовій культурі. В Україні добре відомі французькі митці, які збагатили світову скарбницю літератури і мистецтва.

На книжковій виставці “Сучасне мистецтво Франції” основна увага приділена образотворчому мистецтву, починаючи від його витоків і до сучасності. На виставці представлено книги, присвячені також сучасній французькій архітектурі, скульптурі, живопису, художній фотографії та ужитковому мистецтву.

Виставки “Сучасне мистецтво Франції” та “Робер Дуано. Свято” організовані за підтримки Французького культурного центру у м. Києві, осередки якого діють також у багатьох містах України, і за сприяння яких проходять безліч наукових та культурних заходів, що дають можливість громадськості України знайомитись з сучасним та минулим Франції.

У церемонії відкриття виставки брали участь:

  • Корнієнко Анатолій Петрович, генеральний директор Національної парламенської бібліотеки України;
  • Філіп де Сюрмен, Надзвичайний та Повноважний Посол Франції в Україні;
  • Осташ Ігорь Іванович, заступник голови комітету у закордонних справах Верховної Ради України;
  • Кочубей Юрій Михайлович, колишній Надзвичайний Повноважний Посол України у Франції;
  • Солонін Євген, консультант з питань образотворчого мистецтва Французького Культурного центру.

Бібліографічний список книжкової виставки “Сучасне мистецтво Франції”

 

 

Фотовиставка “Робер Дуано. Свято”

Робер Дуано – один з найвеличніших фотохудожників двадцятого століття. Його нелегка доля знайшла відображення в його творах. Коли йому було сім років, померла мати і з тих пір у сердці хлопця назавжди з‘явилося відчуття незахищеності. Основним об‘єктом його фотокамери завжди був Париж. Роберта знали як неперевершеного знавця його потаємних місць, окраїн та передмісць. Він знімав людей, будівлі, машини, але його об"єктив схоплював почуття, настрій, ледве помітні зміни в вигляді міста. Він зафіксував Париж після Першої світової війни, пережив фашистську окупацію в місті та робив фоторепортажі про боротьбу героїв Опору. Для нього Париж завжди був не просто містом, а так званим людським створінням, з душою, характером, долею. В різні роки своєї творчості Дуано зближувався з піктореалістами, сюрреалістами, працював у визнаній в 40-х роках динамічній техніці американського репортажу.