Четвер, 2 травня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Круглий стіл

«Здобутки української літератури в умовах незалежності»

 

18 листопада 2016 року в Національній парламентській бібліотеці України відбувся круглий стіл ВГО «Український клуб» за темою: «Здобутки української літератури в умовах незалежності». Ведучий заходу – голова правління Українського клубу Роман Кухарук.

Засідання розпочалося з перегляду фільму «Чорний квадрат», автором ідеї якого є художник  Володимир Гарбуз. Також була представлена збірка творів поетеси з Сумщини Надії Позняк «Шкіра» та поетеси з Київщини Надії Красножон «Навколишній світ».

Доповідачами форуму були: голова правління Всеукраїнської творчої спілки «Літературний форум» та поетеса Тетяна Іванчук, яка зробила огляд поезії; український історик, прозаїк і поет Анатолій Горовий, який охарактеризував прозу та поетеса Олександра Мазіна, яка розповіла присутнім про сучасну драматургію. Виступаючі дійшли висновку, що за роки державної незалежності значно розширився літературний діапазон, урізноманітнилися стильові форми, в небуття пішла ідеологічна цензура. У літератору ввійшло нове покоління, зокрема Ю. Андрухович, О. Забужко, О. Пахльовська, Є. Пашковський, О. Ульяненко, В. Цибулько та ін. Вони намагаються по-новому вирішувати мистецькі проблеми, йти в ногу зі світовим літературним процесом.

Під час круглого столу було розгорнуто виставку видань, які були передані до фондів бібліотеки.

Кожен з учасників круглого столу мав змогу долучитися до жвавого обговорення, висловити власну точку зору щодо розвитку української літератури в умовах незалежності.

В організації заходу взяли участь: Український клуб, Національна парламентська бібліотека України, Літературний форум, журнал «Слово і дія», Український парламентський клуб «Нація».

 

Інформація підготовлена відділом СКД НПБУ