Середа, 17 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

imageПрезентація

творчого проекту народної артистки України

Галини Яблонської

«Шевченкові імперативи і ми»

14 жовтня 2014 року в конференц-залі Національної парламентської бібліотеки України у рамках Літературно-музичної вітальні «Гармонія Всесвіту» відбулася презентація творчого проекту народної артистки України Галини Яблонської  «Шевченкові імперативи і ми».


Галина Гілярівна Яблонська, людина запальної вдачі, вражає невичерпним запасом енергії, якою так щедро обдарована природою, і сьогодні повна нових ідей і задумів. Велика патріотка України, палка захисниця рідної мови і самовіддана просвітниця, головним у своїй творчій діяльності вважає прищеплення молоді любові до рідного слова, до історії держави та її визначних постатей.

На зустрічі народна артистка України Г. Яблонська та актори очолюваного нею Героїчного театру «Пам’ять», презентували глядачам новий творчий проект – театралізоване дійство-містерію «Шевченкові імперативи і ми», присвячений 200-річчю Великого Кобзаря. Автор і режисер вистави – Г. Яблонська.

Основна ідея проекту полягала – з одного боку – у розкритті крізь застиглість хрестоматійного академізму – живої близької нам людини, нашого сучасника, а – з другого – осмислення значення постаті Т. Г. Шевченка та його творчості не лише в контексті України, а й всього світового простору.

Крім того, у розвитку подій сценарію, через конфлікт поколінь у ставленні до генія нації, глядачі побачили низку епізодів ліричного і сатиричного, героїчного і трагічного характеру. На тлі достовірного біографічного матеріалу у виставі були використані його поезія, уривки з драматичних творів, які мали на меті розкрити маловідомі грані обдарувань Тараса Григоровича.

Надзавданням сценарію було підвести глядача до осмислення відповідності свідомості сучасного суспільства духові Шевченка.

Перед початком вистави з великим християнським святом Покрови Пресвятої Богородиці присутніх привітали хористи Київської православної богословської академії Свято-Михайлівського Золотоверхого Собору. Урочисте звучання молитви за Україну, створило в залі особливу атмосферу духовного єднання та  віри в світле майбутнє нашої держави.

Вистава була дуже динамічна і емоційна, яка не залишила байдужими жодного з присутніх в залі. Про це свідчили гучні оплески і слова подяки глядачів на адресу автора і режисера вистави Галини Яблонської, виконавців ролей – В. Неволова, Л. Хоролець, Л. Федотової, О. Гах, В. Довжика, В. Стретовича, В. Євтушенка, студентів Київського інституту екранних мистецтв імені Івана Миколайчука та Київського національного університету театру, кіно і телебачення ім. І. К. Карпенка-Карого.

На закінчення тепло привітали та побажали в майбутньому успіхів і реалізації нових цікавих творчих проектів Марія Андріївна Орлик – громадський діяч та  Людмила Порохняк-Гановська – голова Національної ради жінок України.

 

 

Інформація підготовлена відділом СКД НПБУ.