Понеділок, 1 липня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Презентація книги Андрія Іванця

«Кримська проблема в діяльності УНР періоду Директорії (кінець 1918 – 1920 рр.)»

 


image19 листопада 2013 року в Національній парламентській бібліотеці України відбулася презентація книги учасника кримської групи «Діалог істориків» Андрія Іванця «Кримська проблема в діяльності УНР періоду Директорії (кінець 1918 – 1920 рр.)».

Монографія є першою в історіографії спробою подати комплексну картину політики «другої» УНР стосовно Криму. У ній проаналізовано такі аспекти кримської проблеми, як ставлення українських державних структур до статусу Кримського півострова, їх стосунки з Кримським урядом С. Крима, військово-політичним режимом П. Врангеля, реакція на пропозицію частини кримськотатарських політиків надати Польщі мандат на Крим.

Окрім того, розглядаються невідомі чи маловивчені сюжети, зокрема діяльність українського підпілля у врангелівській армії, українського національного руху в Криму в 1919–1920 роки, українських дипломатів з утворення Чорноморської федерації.

На думку автора, для УНР кримська проблема була ключовою серед прикордонних проблем, адже від її успішного вирішення залежало гарантування економічних, безпекових та стратегічних інтересів України в Причорномор’ї.

У презентації взяв участь директор Інституту національної пам’яті Валерій Солдатенко, директор Департаменту інформаційної політики державного комітету телебачення та радіомовлення України Богдан Червак, академік Національної академії медичних наук України Любомир Пиріг, громадська активістка Лідія Мадоян.

У рамках заходу експонувалася виставка рідкісних марок 1918–1920 років із власної колекції Андрія Іванця.

 

 

Інформація підготовлена відділом СКД