Субота, 20 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Засідання клубу шанувальників музики  

«Душу музикою омий» 

Тема: «Колядки та щедрівки»

 

image

13 січня 2019 року в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого відбулося засідання клубу шанувальників музики «Душу музикою омий». Гостями клубу були учасники київського гурту «NoveMore», створеного у 2012 році родиною Данилейків. Меценатами музичного колективу стала родина з Німеччини Ганса та Сибілії Штрак-Циммерман. Керівник – Кий Данилейко. В репертуарі «NoveMore» народні пісні та пісні, створені батьком Володимиром Данилейком – культурологом, народознавцем, мистецтвознавцем, поетом-піснярем.

Київський гурт традиційної музики «Буття», керівник Олег Бут, створено у 2000 р. Учасники записують пісні у фольклорних експедиціях та виконують їх в умовах сучасного мегаполісу. Поєднання скрипки, скрипки-втори, басолі, цимбал, барабана з тарілочкою, бубна, сопілки в троїстій музиці з автентичною манерою чоловічого і жіночого співу – все це складає творче обличчя гурту.image

В Україні є багато цікавих традицій, яких дотримувалися десятки поколінь, і які дійшли до наших днів, серед них – звичай щедрувати та колядувати.

Напередодні Старого Нового року на засіданні клубу лунали вірші, чудові українські колядки, щедрівки, записані у різних регіонах України.

З побажаннями добра і достатку учасники гуртів познайомили слухачів зі світом української автентичної пісні.

Незабутня зустріч принесла радість спілкування, святковий настрій. На завершення колядники подарували присутнім маленькі подаруночки та побажання з торбинок, щоб  Новий рік був радісним, а Різдво – світлим і вселяло надію, щоб не оминали дім посівальники з щирими привітаннями.

 

Інформацію підготувала головний бібліотекар

відділу соціокультурної діяльності Совершенна Л.С.