Субота, 20 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

До 85-річчя від дня народження І. П. Ющука (1933), українського перекладача, прозаїка, літературознавця

 

 

 

«Немає кращих і гірших, вищих і нижчих мов.

 Але є мова рідного народу, яку не може

замінити жодна інша».

 

Іван Ющук

 

 

imageІван Пилипович Ющук народився 3 жовтня 1933 року на Волині.

1951 року, після закінчення школи, вступив до Київського державного університету імені Тараса Шевченка на хімічний факультет. Але незабаром залишив навчання і майже рік працював на будівництві.

У 1952 – 1957 роках навчався у Львівському державному університеті, отримав спеціальність філолога-славіста, учителя української мови. Працював учителем, навчався в аспірантурі Інституту літератури ім Т. Г. Шевченка АН УРСР (нині – Інститут літератури ім. Т. Г. Шевченка НАН України) зі спеціальності «сербська література».

З 1962 року І. П. Ющук – співробітник Інституту літератури АН УРСР. 1964 року Іван Пилипович Ющук захистив кандидатську дисертацію «Т. Г. Шевченко в літературах народів Югославії». Також працював над дисертацією про сербського письменника Іво Андрича, але через національні переконання був звільнений з інституту. У 1967 – 1969 роках завідував відділом методики мови часопису «Українська мова і література в школі» (нині – «Дивослово»).image

З 1969 року працював викладачем Київського педагогічного інституту іноземних мов (нині – Київський національний лінгвістичний університет), спочатку викладав українську мову, згодом – завідував кафедрою слов'янської філології. З 1996 року І. П. Ющук – проректор Міжнародного інституту лінгвістики і права (нині – Київський міжнародний університет), викладав українську мову майбутнім журналістам.

Іван Ющук – кандидат філологічних наук, професор, заслужений діяч науки і техніки України, член Національної спілки письменників України.

Більш як півстоліття Іван Пилипович присвятив українській мові. Його авторству належать понад два десятки підручників і посібників (підручники з української мови для 5, 6, 7, 8, 9 класів середньої загальноосвітньої школи; навчальні посібники «Вступ до мовознавства», «Практичний довідник з української мови», «Практикум з правопису української мови», «Українська мова: Підручник для філологічних спеціальностей вищих навчальних закладів», «Я выучу украинский язык», «Курс ускоренного обучения украинскому языку», «Украинский язык для начинающих»), низка розробок і рекомендацій з методики викладання рідної мови тощо.

Мовознавцю належать дослідження югославської літератури, переклади художніх творів із сербської, хорватської, словенської, македонської, лужицької, чеської, словацької мов. Пише автор і власні новели (науково-фантастична повість «Троє на Місяці»).

До 85-річчя від дня народження І. П. Ющука в Національній бібліотеці України підготовлено книжкову виставку

Експозиція презентує науковий доробок мовознавця, публікації та інтерв`ю, знайомить читача з документами про життєвий і творчий шлях Івана Ющука.

В наукових монографіях та публікаціях науковець розглядає українську мову як державну, наводить приклади становлення державної мови в зарубіжних країнах. На його думку, у виробленні у дитини шанобливого ставлення до рідної мови важливу роль грає оточення, позитивний приклад і переконаність у її життєвій цінності.

В численних інтерв’ю Іван Ющук наголошує, що в офіційних сферах суспільного життя вибір мови – не приватна, а державна справа. Адже мовне питання – це питання державної безпеки України та інтелектуального здоров’я нації.

На виставці представлено документи із фондів НБУ імені Ярослава Мудрого. Для пошуку інших видань даної тематики радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами і картотеками.

 

 

Виставка експонується за адресою:

вул. вул. Набережно-Хрещатицька, 1; 4-й поверх.

Термін експонування: 2 – 28 жовтня 2018 р.

  

 

 

Інформацію підготувала головний бібліотекар

відділу соціокультурної діяльності Кудря Л. М.