П’ятниця, 3 травня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Одеська національна наукова бібліотека імені М. Горького

image

Щодо підсумків проведення
   Всеукраїнської акції «Бібліотека українського воїна»

 

 

Одеська національна наукова бібліотека активно підтримала ініційовану Міністерством культури України Всеукраїнську акцію «Бібліотека українського воїна». Як один з координаторів цієї загальнонаціональної акції оперативно організувала заходи з метою залучення до участі в цьому благодійному проекті якнайширшого кола учасників – колективів бібліотек Одещини різних рівнів підпорядкування, користувачів, меценатів. Інформацію про започатковану акцію було розміщено на офіційному веб-сайті ОННБ, у відділах, які  обслуговують читачів, у соціальних мережах та у місцевій пресі. 

Акумулюючим і координуючим центром акції став відділ обмінно-резервного фонду ОННБ.

Стартувавши у березні 2015 року, акція набула нового потужного імпульсу в травні, під час проведення традиційної для бібліотеки XVI Всеукраїнської виставки-форуму «Українська книга на Одещині». Працівники та користувачі бібліотеки, видавці та книгорозповсюджувачі, які брали участь у виставці-форумі, зібрали і передали у ті дні до бібліотек військових частин 1654 примірники документів. Зокрема, видавці, автори і мешканці міста подарували 613 примірників літератури різної тематики. Ще 122 примірники було передано військовим частинам Одеського гарнізону Регіональним філіалом Національного інституту стратегічних досліджень в Одесі.

Пізніше до акції долучилися: наукова бібліотека Одеського національного університету ім. І.І. Мечникова, яка передала 710 прим. історичної, художньої, наукової та ін. літератури; обласна бібліотека для юнацтва ім. В.В. Маяковського – 400 прим. літератури з економіки, краєзнавства, бібліотека Одеського національного морського університету - 130 прим. видань морської тематики.

Зокрема, на прохання  командира передислокованої в Одесу з окупованого Криму військової частини А3130 капітана І рангу В.М. Догонова допомогти в комплектуванні фонду штатної бібліотеки ОННБ передала 454 прим. документів запитаної тематики.

Відгукнулися і на запит начальника науково-дослідного центру Збройних Сил України «Державний океанаріум» кандидата психологічних наук, полковника А.М. Дончака щодо можливості виділення в постійне користування літератури для бібліотеки центру, який теж облаштовується в Одесі у зв'язку з окупацією території АРК та міста Севастополя, однак  не має можливості  передислокації належних їм матеріальних засобів на материкову частину України. Центру передано 475 прим. літератури.

На жаль, задовольнити в повному обсязі запити на літературу за спеціальною тематикою, яка потрібна для бібліотек Державного океанаріума та військових частин, немає можливості, бо такі документи відсутні в обмінних фондах ОННБ, масових та наукових бібліотек вузів Одеси. Приміром, науково-дослідному центру ЗСУ «Державний океанаріум» потрібна література за такою тематикою: дослідження моря; дельфінотерапія, программа психологічної корекції; робота водолаза; методи управління радіоелектронною боротьбою та розробки; проектування і створення біотехнічних систем пошукового, рятувального, притимінного, протидиверсійного призначення та ін.

Як військовим закладам, так і військовим частинам необхідні довідники: штурмана, моториста, мінера, сигнальника, рульового машиніста, торпедиста, радіометриста, гідроакустика та ін.

Бібліотеки військових частин висловлюють сподівання на фінансову допомогу Міністерства оброни України у придбанні нових видань.

Загалом за час проведення акції зібрано та передано військовим частинам 4221 прим. документів (цифровий звіт додається).

Бібліотека щиро вдячна всім, хто взяв участь в цій важливій для підтримки бойового духу та патріотичного виховання українських військовослужбовців справі.

Варто зазначити, що колектив ОННБ від самого початку бойових дій у зоні АТО не залишається осторонь допомоги Збройним силам України. Бібліотекарі збирають кошти, необхідні речі та ліки і передають їх до Одеського військового госпіталю, до пункту тимчасового перебування переселенців з Донбасу, через волонтерів – на передову. Окремі бібліотекарі і самі є активними учасниками волонтерського руху. У бібліотеці також організовано збір пластикових кришок для протезування інвалідів АТО, до якого долучились не лише співробітники книгозбірні, а й користувачі бібліотеки.  

Акція «Бібліотека українського воїна» триває. ОННБ і далі  буде приймати та передавати до бібліотек військових частин Збройних Сил України, структурних підрозділів, передислокованих із окупованого Криму та зони військового конфлікту, кращі зразки вітчизняної та світової художньої літератури, науково-популярні видання з історії Української держави, її культури, Збройних Сил, фахові видання, що сприятимуть поліпшенню професійних навичок військовослужбовців, а відтак підвищенню обороноздатності нашої суверенної незалежної держави.


Заступник генерального директора
    з бібліотечної роботи                                                           О.М. Бєльницька-Мамонтова


 

image image image