П’ятниця, 3 травня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Дніпропетровська ОУНБ імені Первоучителів слов'янських Кирила і Мефодія

Описовий звіт

Дніпропетровської ОУНБ

ім.Первоучителів слов`янських Кирила і Мефодія

про результати реалізації акції

у 2015 р.

Підсумовуючи минулорічні результати Всеукраїнської акції «Бібліотека українського воїна»,слід зазначити,що  Дніпропетровські бібліотеки опікувалися бібліотеками 3-х  ГБО, які розташовані на території області, а саме: 5 ГБО (смт.Гвардійське Новомосковського р-ну),10 ГБО (смт.Черкаське Новомосковського р-ну),17 ГБО (м. Кривий Ріг,військове містечко №35) та  однієї  військовою частиною -  А3750 (м.Дніпропетровськ).

imageВсього:

  • зібрано - 571 прим.нових книг
  • передано воїнам - 435 книг.

 

 

 

 

Робоча група з реалізації акції спрямувала свою діяльність на залучення громадськості до дарувань, розробила постер-запрошення «Подаруй книгу українському воїну». 


Очільник робочої групи з реалізації акції поспілкувалася з відповідальними представниками бібліотек – одержувачів ГБО та проаналізувала їх інформаційні запити. На основі цього аналізу планувалося поповнення фондів бібліотек військових частин із ура­хуванням саме цих запитів.image

Першими активістами виявились бібліотекарі Петропавлівської центральної районної бібліотеки, які подарували книги класиків вітчизняної художньої літератури. Зго­дом до них приєднались бібліотекарі з Широківського та Солонянсь­кого районів і поділилися науково-популярними видання з історії Української держави, її культури та видатними історичними особами. Найактивнішими серед дарувальників стали Верхньодніпровський та Криничанський райони.

Завдяки бібліотекарям на книжкових по­лицях військових частин з’явилися твори сучасних письменників краю, якісна сучас­на вітчизняна художня література, а саме Жадана, Андрухови­ча, Дереша, Шкляра, Роздобудько та інших, гучні бестселери, поетичні твори. Бібліотекарі Софіївського та Юр’ївського районів надали книги про українську військову символіку, славетні битви на те­ренах України та розповіді про найвідоміші куточки Батьківщини, які обов’язково стануть у нагоді українським воїнам.

Усі книжкові видання  надсилались в ГБО поштовими відправленнями.

Література з сектора ОРФ обласної бібліотеки передавалася  за актом із зазначенням кількості,вартості книг, акт завірений директором бібліотеки та печаткою.

Щоб одержати зворотній акт з підписом та печаткою від бібліотеки - отримувача ГБО, доводилося чекати  довго, телефонувати по декілька разів, а щоб одержати довіреність - не могло бути і мови.

Згодом,починаючи з вересня місяця, усі ГБО відмовилися  приймати в свої бібліотеки літературу, для подальшої передачі її військовим частинам. І відправлена література поверталася знову  в обласну бібліотеку.

Відповідальні особи бібліотек-одержувачів, причину відмови не прийняття літератури в Гарнізонні Будинки Офіцерів пояснювали  тим, що їхні бібліотеки обслуговують тільки населення військового містечка і не призначені для обслуговування воїнів АТО.

Бухгалтерії ГДО відмовлялися  ставити на баланс літературу,що надходила з обласної бібліотеки.

Бухгалтерії військових частин також відмовлялися приймати літературу від ГДО,мотивуючи тим, що у них немає форми №280 (безоплатні надходження.Дари) і для відкриття відповідної форми необхідне узгодження з фінвідділом у місті Києві та додаткове фінансування.

В зв`язку з цією ситуацією, робоча група з реалізації акції обласної бібліотеки звернулася  до керівників військової частиною -  А3750 (м.Дніпропетровськ) з прохання  прийняти літературу для подальшої її передачі воїнам АТО.

Увесь командуючий склад військової частини та воїни погодилися приймати нову літературу від обласної бібліотеки  і прийняли  -260 примірників.

Приємно було чути слова подяки від майора Янулевича В`ячеслава Валерійовича за цікаву сучасну літературу, яка стала в нагоді усім: і керівному складу і рядовому воїну

Наша оцінка ефективності акції - 3