П’ятниця, 19 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

У кожної держави, кожного народу є дати і події, які складають основу, підгрунтя історичної пам'яті і національної гордості. Для нас такою знаковою віхою є Перемога у Великій Вітчизняній війні.

Шістдесят п'ять років минуло з Дня Перемоги над фашизмом, здобутої завдяки вікопомному подвигу радянського народу у Великій Вітчизняній війні 1941–1945 років.

Історію найжорстокішої і найкривавішої в історії людства війни зафіксовано у наукових працях, архівних і музейних документах, фотографіях, плакатах воєнного і повоєнного часів, у спогадах учасників, а також відтворено у художніх, літературних, мистецьких творах і кінострічках. На честь героїв споруджено пам’ятники та обеліски.

Усі, хто здобув Перемогу, залишаються у вдячній пам'яті народів, і спомин про них і надалі передаватиметься із покоління в покоління.

НПБУ із нагоди 65-річчя Перемоги у Великій Вітчизняній війні, згідно з Постановою Верховної Ради України  "Про відзначення 65-річчя Перемоги у Великій Вітчизняній війні та звільнення України від фашистських загарбників" підготувала віртуальну книжкову виставку.

Пропонована виставка присвячується безсмертному подвигу, ратній звитязі рядових бійців і командирів, партизанів і підпільників, відомих воєначальників.

Документи, представлені на віртуальній книжковій виставці, розкривають історичну правду про переможні й трагічні дні, змальовують образи учасників воєнних подій.  

Окремими томами на виставці представлено Книгу Пам'яті України – своєрідний літопис боротьби і мужності нашого народу, котрий здолав фашистську навалу і здобув Перемогу в травні 1945 року. Вони розповідають про героїзм і самопожертву воїнів – українців у боротьбі з гітлерівськими загарб­никами. У Книгах Пам'яті опубліковано імена полеглих у роки війни (воїнів і цивільних громадян).

Представлені наукові збірники містять публіцистичні статті та аналітичні дослідження істориків, спогади безпосередніх учасників війни. Багато з пропонованих книг – це роздуми про долі переможців. Автори зуміли напи­сати про їхню воєнну і повоєнну долю так, що ці розповіді торкають глибини людської душі.

Окремі матеріали виставки є зверненням безпосередньо до молоді, в них вміщено накази-заповіти ветеранів та екскурсійні маршрути Подвигу і Слави. Представлені альбоми містять архівні фотографії, репродукції плакатів і газет воєнних років, документи, надані із сімейних архівів.

Виставка – це вдячний привід, щоб віддати належну шану не тільки воїнам, що піднялись на бій із фашизмом, а й усім тим, хто кував перемогу, працюючи на заводах і фабриках, у наукових установах, на ланах і фермах, хто боровся із ворогом у партизанських загонах і підпіллі, у Русі Опору за межами Батьківщини, хто не скорився і загинув у концентраційних таборах.

1/30

Безсмертя : Кн. Пам’яті України, 1941-1945 / Панченко П.П., Андрушко С.М., Артьомов С.М. та ін. — К.: Пошук.-вид. агентство «Кн. Пам’яті України», 2000. — 872, [71] с.: фотоіл., табл. — (Книга Пам’яті України / Редкол.: І.О.Герасимов (голова) та ін.).
Шифр зберігання  В50942

Перед авторським колективом підсумкового тому Книги Пам'яті України «Безсмертя» стояло надзвичайно складне і відповідальне завдання: створити науково правдиве, позбавлене стереотипів минулого, видання, яке врахувало б найновіші досягнення історичної науки, показало б минулу війну в усіх її вимірах, дало б змогу читачеві осмислити глибинність втрат і жертв українського народу.

Повоєнна історія стала для науковців, військових фахівців предметом осмислення всебічної участі українського народу у Великій Вітчизняній і Другій світовій війнах. У цьому аспекті книга «Безсмертя» – справді новаторська праця. Новизна всеукраїнського тому «Безсмертя» не лише в тому, що в ньому даються оцінки минулого виважено, обгрунтовано, з належною мотивацією, а й у новому осмисленні подій та фактів Великої Вітчизняної і Другої світової воєн.