П’ятниця, 19 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Віртуальна книжкова виставка

До Дня українського кіно

 

imageДень українського кіно наша країна щорічно відзначає в другу суботу вересня, а цьогоріч святкуємо 14 вересня. Це професійне свято для всіх працівників кінематографії заснував другий Президент України Леонід Кучма своїм Указом № 52/96 «Про день українського кіно»  від 12.01.1996 року.

Перший український фільм було знято у Харкові ще у 1896 році Альфредом Федецьким. Там же, у Харкові, і відбувся перший сеанс кіно. А 1928 року почала свою діяльність кінофабрика, яку сьогодні ми знаємо як кіностудію імені Олександра Довженка. Вже у 1930 році було знято повноцінний звуковий фільм із назвою «Симфонія Донбасу».

Українська школа кіно виховала таких відомих людей як Олександр Довженко, Сергій Параджанов, Іван Кавалерідзе, Леонід Биков, Леонід Осика, Іван Миколайчук, Богдан Ступка та багатьох інших. Тож нам дійсно є чим пишатись. У роки незалежності українська кіноіндустрія істотно занепала, вітчизняний кінопродукт замінили зарубіжним. Та в останні декілька років кіноіндустрія в Україні стрімко розвивається.

В День українського кіно вся наша країна вітає вітчизняних акторів, каскадерів, сценаристів, режисерів, монтажерів, звукорежисерів, художників, декораторів, світлоінженерів і багатьох інших працівників кінематографії. В цей день проводяться різні тематичні заходи, кінопокази, лекції, майстер-класи тощо. А кожен кіноман може також відсвяткувати день вітчизняного кінематографу і переглянути хоча б один український фільм.

До Дня українського кіно в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого підготовлено віртуальну книжкову виставку. До уваги користувачів пропонується різноманітна література даної тематики.

На виставці представлено документи з фондів НБУ імені Ярослава Мудрого та інтернет ресурси. Для пошуку інших видань радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

 

 

Інформацію підготувала бібліотекар І категорії

відділу соціокультурної діяльності

Літовкіна Ю.М.

1/59

Андріанова-Гордієнко, Н. М. Дмитро Мілютенко / Н. М. Андріанова-Гордієнко. — К. : Мистецтво, 1990. — 179, [2] с. : 8 л. фото. — (Майстри сцени та екрана).

 

Шифр зберігання: А499418

Понад двісті сценічних та екранних образів створив відомий актор українського театру, народний артист Дмитро Мілютенко. Автор на великому фактичному матеріалі досліджує творчий шлях актора – від провінційної самодіяльної трупи до прославленого «Березоля» та Театру ім. Івана франка, розглядає його доробок у кіно, життєве й естетичне коріння майстерності.

Книга пропонується всім, хто цікавиться акторським мистецтвом.