Субота, 20 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Віртуальна книжкова виставка

До 80-річчя від дня народження Б. А. Нечерди (1939–1998), українського поета

 

image

Борис Андрійович Нечерда народився 11 липня 1939 року в с. Ярешки Андрушівського району на Житомирщині в родині залізничника. Закінчив Одеський інститут інженерів морського флоту. Потому працював у редакції обласної молодіжної газети, на Одеській телестудії, Одеській кіностудії, відповідальним секретарем Одеської організації Спілки письменників України.

Борис Нечерда належить до плеяди шістдесятників. Він є автором збірок «Материк» (1963), «Лада» (1965), «Барельєфи» (1967), «Поезії» (1970), «Літак у краплі бурштину» (1972), «Танець під дощем» (1978), «Вежа» (1980), «Удвох із матір’ю» (1983), «Поезії» (1984), «Лірика» (1989), роману «Смерть кур’єра» (1991), «Вибране» (1991). Ліричний талант Бориса Нечерди особливо виявився в жанрі поеми – «Лада», «Фашизм», «Шевченко», «Революція», «Данте» та інші.

У творах Бориса Андрійовича відчувається пристрасна громадянськість, правдолюбність, що поєднуються з глибиною філософського роздуму – про сутність людини й світу. Поет постійно був у пошуках віршованої форми, гостроасоціативної образності, нетрадиційної ритміки і мелодики, що відтворює напружений, нервово збуджений стан нашого сучасника. Окремі твори Бориса Нечерди перекладено багатьма мовами світу.

У 1998 р. вийшла збірка творів «Остання книга» (упорядник – донька поета О. Б. Нечерда). Любов до життя і ціна життя, повна внутрішня незалежність від зовнішнього світу і навіть від друзів, горда самотність і відчуття нескінченості сущого над чорною безоднею смерті – це основні мотиви книжки унікального поета.

По смерті поета Ліга українських меценатів, редакція журналу «Київ» і Одеська організація Національної Спілки письменників України заснували Літературну премію імені Бориса Нечерди.

В 2000 році (посмертно) Борис Андрійович Нечерда був удостоєний Національної премії України імені Тараса Шевченка за збірку поезій «Остання книга».

Борис Андрійович Нечерда – це талановита людина, яка залишила по собі неповторний світ яскравої поезії.

До 80-річчя від дня народження Б. А. Нечерди в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого підготовлено віртуальну книжкову виставку. До уваги користувачів пропонується добірки творів Бориса Нечерди, книжки та статті про його життя і творчість та багато іншої цікавої літератури про нього.

На виставці представлено документи з фондів НБУ імені Ярослава Мудрого та інтернет ресурси. Для пошуку інших видань радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

 

Інформацію підготувала бібліотекар І категорії

відділу соціокультурної діяльності

Літовкіна Ю.М.

1/46

Базилевський, В. Пізнавання по голосу / Володимир Базилевський // Літературна Україна. — 2008. — № 2 (5240). — 17 січня. — С. 4 – 5.

В цьому номері газети надруковано добірку поетичних творів українського поета, письменника, літературного критика, перекладача Володимира Базилевського, серед яких вірш «Борисові Нечерді в позамежжя».