Четвер, 18 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

До Міжнародного дня інтелектуальної власності

 

imageЩорічно, починаючи з 2001 року, 26 квітня відзначається Міжнародний день інтелектуальної власності (World Intellectual Property Day). Генеральна Асамблея Всесвітньої організації інтелектуальної власності (ВОІВ, World Intellectual Property Organization, WIPO) на засіданні у вересні 2000 року прийняла рішення про заснування цього свята. Датою для нього вибрали 26 квітня, оскільки в цей день була заснована організація WIPO, яка покликана сприяти охороні і розвитку інтелектуальної власності в усьому світі, і як спеціалізована установа ООН з питань творчості та інтелектуальної власності, веде свою діяльність насамперед на розширення і розвиток збалансованої та доступної міжнародної системи інтелектуальної власності.

Міжнародний день інтелектуальної власності надає можливість підкреслити значення інновацій у повсякденному житті людини і вдосконаленні суспільства. Патенти, товарні знаки, авторське право та суміжні права як результати творчості і знань є потужними інструментами сприяння економічному та культурному розвитку всього світового співтовариства. В цей день проходять різні тематичні заходи, акції та кампанії, метою яких є привернення уваги світової громадськості до проблем, які виникають у WIPO при вирішенні поставлених перед нею завдань, а також з метою інформування суспільства про те, що являє собою інтелектуальна власність та яким чином система її захисту сприяє розвитку багатьох напрямів прогресу: від мистецтва до інноваційних технологій.

Щороку Міжнародний день інтелектуальної власності присвячується окремій темі.image “Рушійна сила змін: жінки в сфері інновацій і творчості” – тема Міжнародного дня інтелектуальної власності 2018 року. Цього року, в рамках заходів з нагоди Міжнародного дня інтелектуальної власності, прославляється розум, винахідливість, допитливість і сміливість жінок, які своєю працею змушують світ змінюватися і формують наше спільне майбутнє. Щодня завдяки жінкам з'являються кардинально нові винаходи і корисні розробки, що перетворюють наше життя на краще та розширюють межі знань, будь то астрофізика або нанотехнологія, медицина, штучний інтелект або робототехніка. Сьогодні жінки частіше, ніж коли б то не було в минулому, займають лідируючі позиції і рішуче заявляють про себе в науці, техніці, діловій сфері та мистецтві. Тема Міжнародного дня інтелектуальної власності цього року дозволить зрозуміти, як система інтелектуальної власності здатна підтримати інноваційно і творчо мислячих жінок, які змінюють світ навколо нас.

До Міжнародного дня інтелектуальної власності Національна бібліотека України імені Ярослава Мудрого організувала  віртуальну книжкову виставку відповідного тематичного спрямування.

В експозиції представлені наукові, науково-популярні, навчальні та довідкові видання з питань інтелектуальної власності, які допоможуть підвищити рівень знань у сфері створення, правового захисту та використання об'єктів інтелектуальної власності.

На виставці представлені документи і публікації із фондів бібліотеки. Для пошуку інших видань радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки  та традиційними картковими каталогами.

 

Інформацію підготувала  бібліотекар І категорії

відділу соціокультурної діяльності Т. Кириленко

1/78

Україна. Закони. Закон України «Про авторське право і суміжні права» : Офіц. вид. — Київ : Вид. Дім «Ін Юре», 2002. — 55 с.

 

Шифр зберігання: А620265