Субота, 20 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

До Всесвітнього дня захисту прав споживачів

 

imageЩорічно 15 березня міжнародна спільнота відзначає Всесвітній день захисту прав споживачів (World Consumer Rights Day), проведення якого рішенням ООН приурочено до річниці виступу президента США Джона Кеннеді в Конгресі в 1962 році. Тоді у виступі президента були сформульовані чотири основних права споживача: право на безпеку, право на інформацію, право на вибір і право бути почутим. Пізніше до переліку прав споживача було додано: право на задоволення базових потреб, право на компенсацію, право на споживчу освіту, право на здорове навколишнє середовище. В 1983 році день 15 березня був закріплений в міжнародному календарі святкових дат як Всесвітній день захисту прав споживачів.

Щороку за ініціативою Всесвітньої організації союзів споживачів (Consumers International - CI) визначається тема Всесвітнього дня захисту прав споживачів, яка одночасно стає пріоритетною темою року, для досягнення окресленої мети та поєднання на цьому шляху спільних зусиль союзів споживачів різних країн. Темою Всесвітнього дня захисту прав споживачів та всього 2018 року обрано «Доброчесність цифрових ринків».

Електронна комерція або купівля товарів і послуг в Інтернеті суттєво трансформувала спосіб придбання продукції для споживачів. Споживачі, маючи відповідні технічні засоби, можуть замовити продукцію (товари, роботи, послуги) на відстані. Цей новий спосіб торгівлі відкриває широкий спектр вибору для споживачів і підвищення зручності в масштабі, який ніколи не існував раніше.

Однак, поряд з перевагами сфери електронної комерції постають ключові питання для споживачів, такі як: доступ до справедливих і безпечних ринків, гарантій компенсації спричиненої шкоди, коли мають місце порушення прав споживачів та шахрайство.

Заходи в рамках Всесвітнього дня захисту прав споживачів – це шанс забезпечити реальний вплив споживачів на відповідні світові процеси розвитку цифрових ринків для забезпечення дотримання прав споживачів.

В Україні захист прав споживачів забезпечується державою відповідно до статті 42 Конституції України, де зазначено: «Держава захищає права споживачів, здійснює контроль  за якістю і безпекою продукції та усіх видів послуг і робіт, сприяє діяльності громадських організацій споживачів».

У травні 1991 року був прийнятий Закон України «Про захист прав споживачів». Одними із найважливіших постулатів цього закону є право вибору та право на захист від неякісних та небезпечних товарів і послуг, отримання компенсації в разі придбання товарів низької якості чи отримання незадовільних послуг.

В березні 2017 року Уряд схвалив Концепцію державної політики у сфері захисту прав споживачів на період до 2020 року. Метою документа є створення та впровадження ефективної системи захисту прав споживачів в Україні на засадах ЄС з урахуванням кращих практик країн Європейського Союзу. Серед основних завдань Концепції, зокрема, повна гармонізація українського законодавства з законодавством ЄС, сприяння розвитку системи незалежних досліджень якості та безпеки товарів, робіт і послуг на споживчому ринку, підвищення ефективності системи захисту споживачів від небезпечної продукції, що може завдати шкоду життю, здоров'ю, майну споживачів, навколишньому природньому середовищу тощо. Передбачається, що реалізація Концепції підвищить рівень превентивного захисту прав споживачів для недопущення та зменшення кількості порушень їх прав, підвищить рівень просвіти та поінформованості громадян щодо їх споживчих прав та механізмів їх захисту, усуне з ринку недобросовісних підприємців тощо. Концепцію передбачається реалізувати протягом 2017-2020 років.

Захист та нагляд за здійсненням у галузі прав споживачів в державі здійснюють: Держспоживінспекція України, Антимонопольний комітет України, Державна житлово-комунальна інспекція, Національна експертна комісія України з питань захисту суспільної моралі.

Всесвітній день захисту прав споживача – ще один привід порадити споживачам: вивчайте, використовуйте та захищайте свої права!

До Всесвітнього дня захисту прав споживачів Національна бібліотека України імені Ярослава Мудрого організувала віртуальну книжкову  виставку відповідного тематичного спрямування.

Документи, представлені в експозиції, допоможуть підвищити рівень просвіти та поінформованості громадян щодо їх споживчих прав та механізмів їх захисту.

На виставці представлені документи і публікації із фондів бібліотеки. Для пошуку інших видань радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки  та традиційними картковими каталогами.

Інформацію підготувала  бібліотекар І категорії

 відділу соціокультурної діяльності Т. Кириленко

1/46

Конституція України: [Електронний ресурс ] // http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/254%D0%BA/96-%D0%B2%D1%80