Четвер, 18 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

До Дня Гідності та Свободи

 

Виставка патріотичного плаката Юрія Неросліка

«УКРАЇНА – СУЧАСНА СПАРТА»

 

Виставка патріотичного плаката Юрія Неросліка приурочена до Дня Гідності та Свободи, що об’єднав дві знакові події у новітній історії країни – Помаранчеву революцію 2004 року та Революцію Гідності 2013 року. Ці події дали початок формуванню нової української нації, та, на жаль, мають трагічне продовження – війну на Сході України. Автор виставки переконаний, що саме плакат сьогодні є найактуальнішим видом мистецтва, спроможним донести до широкого загалу глибину і силу прагнень всіх, хто бореться за нашу країну.

image

 

 

Юрій Вікторович Нерослік –

художник-плакатист,

арт-директор Музею плаката

України при часописі

“Музеї України”,

патріот-майданівець,

учасник АТО.

 

 

Художній талант харків’янина Юрія Неросліка розкрився ще під час Майдану. Тоді під враженнями і переживаннями подій, він зробив свій перший патріотичний плакат.

Влітку 2014 року, на той момент уже арт-директор Музею плаката України, Юрій Нерослік став добровольцем 92-ї бригади Збройних Сил України.  Бойове хрещення отримав в «Іловайському котлі». В районі села Новоєкатеринівка Старобешівського району, їх колону накрила російська артилерія. Втративши майже всю техніку, бійці кілька днів без їжі і води проривалися до своїх. Юрія було поранено. Потрапив до шпиталю з травмою ніг. Після одужання знешкоджував мінні поля та нерозірвані російські снаряди під містом Щастя.

У перервах між бойовими діями і розмінуванням Юрій створював плакати, які піднімали бойовий дух його побратимів. Він автор кількох десятків плакатів про Нацгвардію України. Малював для батальйонів  "Айдар", "Миротворець", "Київщина".

image

Роботи Юрія Неросліка лаконічні, влучні, присвячені темі «війни та миру», захисникам України. Деякі з них стали плакатами-оберегами. Плакат «Хай кулі тебе минають» був створений ще на початку війни, і став для воїнів своєрідним захистом – його освячували  в церквах, вішали в казармах і бліндажах, ховали в бронежилетах, клеїли на БТР…

Сьогодні Юрій Нерослік на інформаційному фронті. У свої роботи (а їх нині більше тисячі)  вкладає душу, адже вважає, що інформаційна війна не менш важлива, ніж війна в окопі. 

Юрій Нерослік – один з найвідоміших у світі українських плакатистів. Його роботи про героїв АТО здобули міжнародну славу, їх знають у багатьох країнах світу.

Роботи автора поширюються в соцмережах, їх офіційно використовують  як ілюстративний матеріал. Команда журналу "Музеї України" через Музей плаката і Музей української пропаганди виготовляє виставкові комплекти  плакатів і передає їх до бойових частин, шкіл, бібліотек.

Презентація виставки патріотичного плаката Юрія Неросліка  

«УКРАЇНА – СУЧАСНА СПАРТА»

за участі автора відбудеться 21 листопада о 14:00

за адресою: вул. Михайла Грушевського, 1.

Термін експонування робіт з 6 по 30 листопада 2017 року.

 

Інформацію підготувала головний бібліотекар

відділу соціокультурної діяльності О. Мазаєва