Вівторок, 23 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Шевченківські місця в Києві

 

image9 березня 2014 року відзначалась знаменна дата – 200 років від дня народження Тараса Григоровича Шевченка – великого сина України, видатного українського поета, художника, мислителя. Згідно з Указом  Президента України  2014 рік в Україні проголошено Роком Тараса Шевченка.

На вшанування пам’яті Тараса Григоровича Шевченка підготовлено віртуальну книжкову виставку «Шевченківські місця в Києві».

imageВідомо, що Тарас Шевченко дуже любив Київ. Під час першої поїздки до Києва стародавнє місто вразило його, особливо золоті бані церков на схилах Дніпра. У своїй творчості  Т. Г. Шевченко постійно звертався до улюбленого Києва. Згадки про нього можна знайти у ранніх віршах поета, поемах «Катерина» і «Гайдамаки». 

Більш  близьке знайомство з містом відбулося у 40-х роках ХІХ століття. В цей же період було розпочато роботу над серією офортів «Живописна Україна». Одночасно Тарас Шевченко працював художником в Археографічній комісії при Київському університеті. Ним були написані знамениті художні зображення Всіхсвятської церкви Києво-Печерської Лаври, Аскольдової могили, Олександрівський костел.  У 1847 році він працює викладачем малювання Київського університету. В Києві поет брав участь у зібраннях Кирило-Мефодієвського товариства і за це був покараний. Після заслання, у 1859 році Тарас Шевченко знову ненадовго відвідав в Київ, де поселився в домі на Пріорці (зараз філія Національного музею Тараса Шевченка).

imageПісля смерті Тараса Григоровича Шевченка у Петербурзі, через 2,5 місяці  його відспівали в київській церкві Різдва Христового по дорозі до місця  перепоховання у Каневі.

imageКиїв пам’ятає і шанує геніального Кобзаря. В місті створено 2 музеї Тараса Шевченка, встановлено пам’ятник скульптора  М. Г. Манізера, який розташований у парку поруч з Київським національним університетом імені Тараса Шевченка.image

Поруч пролягає  бульвар Тараса Шевченка. На вшанування пам’яті його ім’ям в місті названо також Національний театр  опери та балету, площу та інші місця.

Більш повну інформацію можна отримати, звернувшись до документів, представлених на віртуальній книжковій виставці.

1/15

Попов П. М.

Шевченко і Київський університет: До 150-річчя від дня народження поета. – К. : Вид-во Київського університету, 1964. –  79 с.

Брошура – монографічне дослідження, присвячене вивченню зв’язків Т. Г. Шевченка з Київським університетом, з його викладачами й студентами.

Робота виконана на документальному архівно-історичному та літературному матеріалах з дослідженням та використанням даних з відповідних місць Шевченкової поезії та прози. В ній є ряд раніше не освітлених або мало освітлених екскурсів, наприклад, уточнення конкретної роботи Шевченка в Археографічній комісії при Київському університеті.

Книга може бути свого роду провідником при ознайомленні з історією університету епохи Шевченка. Вона розрахована на викладачів вузів і середніх шкіл, студентів та широкі кола читачів.

 

 

Шифр зберігання: А 56882