Понеділок, 29 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

До 190-річчя від дня народження Вільяма Морріса, англійського поета, художника, ремісника і винахідника нового суспільства.

  

imageВільям Морріс – англійський письменник-фантаст, художник, теоретик мистецтва, людина багатогранна і талановита. Сприяючи своєю діяльністю

розвитку англійської культури другої половини ХІХ століття, він був дійсно ренесансною особистістю. У сфері літератури В. Морріс є автором теоретичних праць і лекцій з мистецтва, вважається основоположником героїчного «фентезі», є автором низки романів, дія в яких відбувається у вигаданих світах, стилізованих під Середньовіччя. Як художник і дизайнер, він став одним із основоположників стилю модерн і англійського побутового дизайну. Як політичний діяч, В. Морріс був одним з перших англійських соціалістів, засновником Соціалістичної ліги Великої Британії.

Вільям Морріс народився 24 березня 1834 року в містечку Уолтхемстоу неподалік Лондона в заможній родині. Закінчив Оксфордський університет, після закінчення якого вирішив присвятити себе мистецтву.

У 1858 році вийшов у світ перший поетичний збірник молодого автора «Захист Гвінерви і інші вірші». Серед інших літературних робіт В. Морріса: «Життя і смерть Ясона», «Загибель нібелунгів», «Рай земний», фантастичні романи «Дім Вольфінгів», «Коріння гір», «Колодязь на краю світу», «Ліс за межами світу», що мали значний вплив на наступних творців романів-фентезі Толкіна, Люїса та ін.

Паралельно з літературною діяльністю, В. Морріс активно займався прикладним мистецтвом. У 1861 році він заснував компанію «Morris & Co», що спеціалізувалася на виробництві меблів, вітражів, оббивних тканин і шпалер. Продукція компанії користувалася надзвичайною популярністю не тільки у Великій Британії, а й за кордоном. У 1877 році Морріс вперше виступив із публічними лекціями з прикладного мистецтва, у цьому ж році він стає засновником Товариства з захисту давніх будівель, веде активне громадське і політичне життя, стає членом Соціал-демократичної федерації і Соціалістичної ліги, активно пропагує ідеї соціалізму.

Під впливом ідей соціалізму Моріс пише оповідання «Мрія Джона Болла», роман-утопію «Вісті нізвідки або Епоха миру», публікує курс лекцій з теорії соціалізму «Знаки перемін».

У 1891 році В. Морріс починає книговидавничу діяльність, у нього з’являється власне видавництво. Тут проявляється талант Морріса-художника: він створює нові шрифти і поліграфічні прийоми, бере участь в оформленні книг. За вісім років існування видавництва «Келмскотт пресс» було видано 53 книги в 66 томах, всі вони стали шедеврами видавничого мистецтва.

У своєму естетизмі Морріс був надзвичайно послідовним. Декоративність його поем гармоніює з його декоративним живописом, художнє оформлення книги строго відповідає її змісту. В. Моріс мріяв про облагородження життя, про те, щоб зробити людське буття красивим і гармонійним.

 

 

1/11

Morris, William.

      The earthly paradise / William Morris. — London : Longmans, 1896. — XIII, 445 p.

Шифр зберігання Англ M877 р.к.

Архітектоніку твору автор будує за зразком «Кентенберійських оповідань» Джефрі Чосера, засновника англійської літературної мови і батька англійської поезії: кілька мандрівників з Норвегії вирушають на пошуки земного раю і через багато років потрапляють у невідому західну країну; там вони розповідають сюжети, взяті з давньогрецької і скандинавської міфології, перських і арабських легенд.

Твір належить до раннього періоду творчості Морріса (1868). «Земний рай», як і інші твори цього періоду, дуже далекий від дійсності, його легенди овіяні духом елегійного смутку, у творі помітне захоплення літературної стилізацією.

Згодом, автор сам ставився до цього твору дуже критично, іронічно зазначав, що «найкращим у ньому є назва»…

Англійською мовою