Четвер, 16 травня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

До Дня   Героїв Небесної Сотні

 

imageЩорічно 20 лютого наша держава вшановує пам’ять Героїв Небесної Сотні. Цей день став не просто датою чергової офіційної події в календарі, а своєрідною точкою неповернення до пострадянської моделі відносин між владою та суспільством, до старих корупційних схем і також маркером протидії багатовекторності, тобто, власне кажучи, проросійської спрямованості, у зовнішньополітичному курсі. Адже за все це не просто стояли люди на Майдані, за це заплачено дуже високу ціну. Саме в ці дні під час Революції Гідності протистояння між українським народом і тодішнім політичним режимом сягнуло свого апогею.

Майдан перестав бути назвою місцевості. Він став символом Свободи. Революція Гідності стала наймасштабнішим протестом у новітній історії України, боротьбою українських громадян за свої права і демократичний європейський вибір. Гідність і стійкість українців, проявлена упродовж трьох зимових місяців, їх прагнення справедливості та свободи, була сильнішою за весь насильницький апарат тогочасної злочинної влади. Революція Гідності засвідчила: українці не просто обрали шлях до Європи, а й готові за нього боротися.

Їх назвали Небесною Сотнею – тих людей, які загинули в Києві на Майдані, на вулицях Грушевського та Інститутській. Вони загинули за честь, за волю, за право бути Українцем і за свою Батьківщину. 104-м Героям Небесної Сотні Указом Президента України посмертно присвоєно звання Героя України, а троє іноземців (громадянин Білорусі Михайло Жизневський, Грузії – Зураб Хурція і Давид Кіпіані) посмертно нагороджені орденами Героїв Небесної Сотні. Героїчна Сотня, зробивши перший крок, журавлиним ключем полинула у вирій вічності. Майдан, поза сумнівом, став одним із важливих символів української новітньої історії.

З 24 лютого 2022 р. полем битви за свободу нації та незалежність стала вся Україна. Повномасштабна агресія росії проти України перетворила нашу державу на своєрідний Майдан з його базовими принципами самоорганізації, консолідації, взаємодопомоги та безстрашності. Війна змусила нас активніше переосмислювати наше минуле, глибше відчувати й усвідомлювати важливість тих ціннісних орієнтирів, що їх чітко та відкрито задекларували Майдани.

І ми схиляємо голови, віддаючи глибоку шану всім, хто поклав своє життя за свободу рідної землі. Вічна пам’ять і слава Героям! Вони не вмирають, а навічно залишаються нашою славою та небесними захисниками України!

У Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого підготовлено віртуальну книжкову виставку «До Дня Героїв Небесної Сотні».

В експозиції представлені документи з фондів НБУ ім. Ярослава Мудрого, що містять матеріали з хронології тих подій та добірку свідчень очевидців, спогади про «лицарів світла та добра», фотоальбоми, статті з періодичних видань, нариси, поетичні та прозові твори, присвячені, тим хто віддав своє життя.

Для пошуку інших видань даної тематики радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

 

Інформацію підготувала

провідний бібліотекар відділу обслуговування користувачів Загорна Олена.

1/75

Баганець, Олексій Васильович. Як вмирає правда про Майдан … / Олексій Баганець. — Київ : Юрінком Інтер, 2019. — 135 с. : іл.

 

Шифр зберігання: А788816

 

Автор книги «Як вмирає правда про Майдан...» Олексій Баганець, професійний юрист, який після Революції Гідності, будучи заступником Генерального прокурора України, організовував та координував роботу перших слідчих груп із розслідування справ поранених і вбитих на Майдані, до свого звільнення з ГПУ. До збірки увійшли статті, написані ним на цю тему протягом кількох останніх років.