П’ятниця, 19 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Книжкова виставка

«Роми в Україні: історія та сучасність»


image

Роми в Україні (традиційна назва – цигани) – ромська етнічна меншина, яка проживає на території України. Загальна чисельність становить близько 50 тис. осіб (згідно з даними перепису населення України 2001 року), більшість яких проживає у Закарпатській, Донецькій, Дніпропетровській та Одеській областях.

На територію України цигани прийшли з придунайських степів на початку XV століття. Традиційними їх зайняттями були ремесла: ковальство, столярство, лоткарство, конярство і мандрівна торгівля; інші джерела їх заробітку – музика, співи і танці, ворожіння.

image

Під час Другої світової війни було знищено 80% усього ромського населення країн Європи, половину ромів в Україні. Є свідчення, що нацистські злочини в Бабиному Яру розпочалися саме з розстрілу чотирьох ромських таборів. Геноцид ромів отримав назву "Калі Траш" – "Чорний жах". 8 жовтня 2004 року Верховною Радою України прийнято Постанову «Про відзначення Міжнародного дня голокосту ромів». Скорботний день роми відзначають 2 серпня.

Культура ромів дуже різноманітна і багата. Вона перейняла елементи культур тих народів, серед яких проживали роми та доповнила своїми. Циганська музика надихала знаменитих композиторів Сергія Рахманінова, Ференца Ліста, Франца Шуберта, Йоганнеса Брамса, Пабло Сарасате.

Вплинула циганська культура і на музику й літературу України. Циган – один з традиційних персонажів української вертепної драми. Циганські мотиви відчутні в творчості Степана Руданського, Михайла Старицького, Миколи Гоголя, Івана Франка та ін.

Доля ромської поетеси Папуші стала мотивом для створення поеми «Циганська муза» Ліною Костенко. Мабуть, саме циганське коріння відомого українського письменника Юрія Покальчука спонукало його до написання повісті «Циганські мелодії».

На виконання Указу Президента України «Про Стратегію захисту та інтеграції в українське суспільство ромської національної меншини на період до 2020 року» в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого підготовлено книжкову виставку «Роми в Україні: історія та сучасність». На виставці представлено монографії, матеріали наукових конференцій та публікації з фондів Бібліотеки з питань історії, традицій і звичаїв ромів, кращі зразки художньої літератури, фольклору ромською, українською та іншими мовами.

Для пошуку інших видань за даною темою радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

Виставка експонується за адресою:

вул. Михайла Грушевського, 1; 2-й поверх,

загальний читальний зал № 1.

Термін експонування: 31 липня – 10 серпня 2018 р.

 

Інформацію підготували: головний бібліотекар відділу

обслуговування користувачів Круліковська О. М.

та бібліотекар І категорії відділу соціокультурної

діяльності Кириленко Т. І.