П’ятниця, 19 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Фестиваль швейцарського кіно

Показ фільму «Божественний порядок» (Швейцарія, 2017)

 

image

26 липня 2018 року в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого у рамках Фестивалю швейцарського кіно за підтримки Посольства Швейцарії в Україні відбувся показ художньої кінострічки Петри Фольпе «Божественний порядок». Соціально-феміністська драма за жанром, вона розповідає про боротьбу простих жінок проти дискримінації.

Фестиваль швейцарського кіно стартував 19 червня цього року, зібравши у своїй програмі найактуальніші художні фільми Швейцарії останніх років, відзначені на європейських кінофестивалях.

Організатор кінопоказів – дистрибуторська компанія Артхаус Трафік

У фільмі «Божественний порядок» показана консервативна швейцарська провінція початку 70-х років минулого століття, де жінка вимушена нести тягар патріархату та боротися за виборче право.

В основі сюжету – історія молодої жінки-домогосподрки, матері двох синів, що разом із родиною мешкає у невеличкому швейцарському містечку. Згодом вона включається у публічний процес легітимізації виборчого права для жінок Швейцарії, яке буде проголосовано чоловіками на референдумі 1971 року.

Історичність сюжету, реальність відображених у фільмі подій, і, безумовно, чудова природня гра акторів, викликали велику симпатію глядачів до головних героїв картини. Саме таке, емоційне сприйняття глядацькою аудиторією картини дозволило краще зрозуміти особливості швейцарського менталітету, а також ті цінності, на яких тримається західно-європейський світ.

Кінострічка вийшла на екрани у 2017 році та отримала нагороди таких кінофестивалів, як Tribeca Film Festival у Нью-Йорку, Solothurn Film Festival, San Diego Foundation Film. У категорії «Найкращий фільм іноземною мовою» фільм був номінований Швейцарією на премію Американської академії кіномистецтва «Оскар».

 

Інформацію підготувала

головний бібліотекар відділу соціокультурної діяльності

Сливка О. В.