Четвер, 18 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

До 100-річчя від дня народження В. П. Бережного (1918–1988),

українського письменника, фантаста

 

imageВасиль Петрович Бережний  народився в  селянській родині на Чернігівщині. Після закінчення загальноосвітньої школи поступив в Український технікум журналістики в (м. Харків). Закінчивши у 1937 році технікум, працював в редакціях газет «Прапор комуни», «Молодий комунар» у Бахмачі та Чернігові.  Друкуватися почав з 1936 року.

Під час навчання в Харкові майбутньому журналісту довелося побувати в обсерваторії. Ця подія надихнула його написати своє перше науково-фантастичне оповідання «Планета житиме», яке було надруковане у1938 році. Але оповідання не стало початком літературної діяльності в галузі фантастики – до того часу мине ще майже два десятки років.

Під час німецько-радянської війни Василь Бережний перебував в діючій армії в танкових військах. Його участь у війні відзначено бойовими нагородами: орденом Вітчизняної війни II ступеня, медалями та Почесною грамотою Президії Верховної Ради УРСР.

Після демобілізації  Бережний переїжджає до Києва і повертається до журналістської роботи – працює в редакціях газет «Молодь України», журналів «Дніпро», «Вітчизна», «Україна». У 1952 році закінчив Київський університет імені Тараса Шевченка. Журналіст виступає з критичними рецензіями, статтями, пише нариси та оповіданнями, повісті.

У 1948 році з'являється його перша збірка документальних нарисів «За кермом». Потім виходять збірки «Сторінки життя» (1952), «Кораблі сходять зі стапелів» (1959). Його перу належать повісті «Зелене море» (1955), «Колюче терня» (1966), присвячені трудовим  будням радянських людей.

В. Бережний – автор дитячих творів, що увійшли у збірки «Трава співає» (1965) , «А до нас кит приплив» (1984). Перекладав з російської романи А. Коптєлова, п’єси М. Погодіна, А  Софронова. Створив літературний портрет Олеся Гончара (1978), з яким почав дружити ще у студентські роки в Харкові і проніс цю дружбу через усе життя.

Але найбільш повно розкритися як письменнику і з роками досягти успіху, image Василю Павловичу Бережному вдалося у жанрі наукової фантастики. Його перша науково-фантастична повість «У зоряні світи» була надрукована видавництвом  «Молодь» у 1956 році тиражем у 65 тисяч примірників, а 1958 року  видавництво перевидає її тиражем у 100 тисяч.  Всі його наступні книги наукової фантастики незмінно друкувалися і перевидавалися масовими тиражами.

Прообразами героїв творів є космонавти, вчені, робітники, сенс життя і діяльності яких – творчий пошук, невтомна боротьба за соціальний і науковий прогрес, за мир на нашій планеті.

Перу талановитого письменника належать півтора десятка науково-фантастичних повістей, а також більше півсотні оповідань, які були об'єднані в десятки збірок. Твори Бережного перекладались англійською, угорською, іспанською, латиською, молдавською, польською, російською, словацькою, французькою мовами.

Василь Павлович  Бережний чимало їздив по Радянському Союзу та інших країнах, зустрічався з читачами, відвідував засідання клубів шанувальників фантастики. Отримані враження завжди були безпосереднім поштовхом до написання нових творів.

Був учасником Першого Всесвітнього симпозіуму письменників-фантастів у Токіо в 1970 р. (Японія) в рамках Міжнародної виставки ЕКСПО-70, а також Третього європейського конгресу фантастів у Польщі у 1976 р.

Помер 19 березня 1988 р. в Києві.

До 100-річчя від дня народження Василя Бережного в  Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого підготовлено  книжкову виставку. 

Експозиція презентує творчий доробок і життєвий шлях українського письменника-фантаста.

На виставці представлено збірники творів В. П. Бережного, окремі твори письменника  та публікації в періодичних виданнях.

Перелік творів, які публікувались у періодиці, збірниках та окремих книжкових виданнях,  говорить про популярність творчості автора серед читачів.

Сучасні наукові дослідження української фантастики ХХ століття збагачують уявлення українську літературу.

На виставці представлено документи з фондів НБУ ім. Ярослава Мудрого.

Для пошуку інших видань автора радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

  

Виставка експонується за адресою:

вул. Михайла Грушевського, 1; 2-й поверх.

Термін експонування: 26 червня – 31 серпня 2018 р.

  

 

Інформацію підготувала  головний бібліотекар

відділу соціокультурної діяльності Кудря Л. М.