П’ятниця, 26 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Засідання клубу прихильників книги «Субота у Бегемота» 

Презентація книги Олександри Івашкевич «Усадебная культура и библиофильство. Три встречи с Качановкой. Тарновские.». – Київ, 2018.

 

9 червня 2018 року засідання клубу виявилося надзвичайно різноманітним і насиченим. І хоча заявлено у порядку денному було одну презентацію книги насправді відбулося п’ять.

imageПершою присутні вітали свою одноклубницю, члена правління клубу «Субота у Бегемота», кандидата біологічних наук Олександру Івашкевич. Вона запропонувала увазі слухачів нарис «Усадебная культура и библиофильство. Три встречи с Качановкой. Тарновские.» про унікальну пам’ятку присадибної культури ХІХ століття –

image

 маєток Качанівка, про духовну атмосферу, створену його власниками, сім’єю Тарновських, їх громадською, просвітницькою, бібліофільською та культурною діяльністю, наслідки   якої мали і продовжують мати велике значення для України.

Характеризуючи садибну культуру на прикладі маєтку Тарновських, автор

 підкреслила, що в кожному з них були бібліотеки.  Цінність садибних бібліотек полягала в тому, що їх формували кілька поколінь, забезпечуючи спадковість культури. З чого Олександра Івашкевич робить висновок: «Книга більше зберігає духовний зв'язок з минулим, а бібліофільство в своїй діяльності спрямоване в майбутнє. Саме тому ми сьогодні з ХХІ століття повинні віддати належне всім Тарновським, хто зробив вклад в збереження нашої культурної спадщини».

image

Глибоку вдячність за надану допомогу в написанні презентованої книги Олександра Івашкевич висловила на адресу присутньої на зібранні Ірини Тарновської-Ткач, останньої з роду Тарновських, що проживають в Україні.

Друга представлена книга «Ключ» Євгена Ільїна, яка побачила світ у київському видавництві «ЛАТ&К» 2018 року. Автор занурює читача в два світовідчуття одночасно: Києва сучасного і – столітньої давнини, запропонувавши разом із головним героєм шукати відповідь на вічне питання: навіщо я тут?

Роман «Ключ» містичним способом об’єднує в єдине ціле Київську Русь, Візантію, Венеціанську республіку – з Україною сучасною. Парадоксальність і карколомний сюжет, незвичайна реалістичність опису і жвавість мови окреслюють межі жанру, визначеного автором, як 3D-проза. Автор висловив щиру подяку києвознавцю Віталію Ковалинському за вагому допомогу у написанні твору.

Представники Видавничого дому «Особистості» Юрій Белецький та Юрій Воронцов презентували друге, виправлене та доповнене видання книги Володимира Гусєва «Харьков книжный» (2018).

image

Книга розповідає про харківських книголюбів, збирачах і колекціонерах книжкових раритетів. Автор не тільки запрошує  читачів у світ харківських книжників другої половини ХХ століття, але захоплено розповідає про книжкові уподобання відомих бібліофілів того часу, таких як Каганов, Собокар, Жаботинський, Подкопай, Фінкель, Ткальський, Юхно та ін. 

Видання розраховане на тих, хто любить, знає, збирає та читає книги, цікавиться минулим Харкова.

Гостем клубу також був український кінодокументаліст, сценарист, письменник, драматург Валентин Соколовський. Він, разом з видавцем Віктором Бихуном, презентував 2 книги, видані цього року: «Письма сестре или Киевские каникулы академиста Врубеля» та «Анна. Дилогія».

image

Перший роман присвячений київському періоду життя і творчості Михайла Врубеля. У Києві в результаті пережитої особистої драми народився Демон – образ, який став лейтмотивом подальшої творчості художника, його другим «я». Саме в Києві учень Петербурзької Академії мистецтв зрівнявся з титанами Відродження.

Погляд письменника заснований на підставі  документів кінця ХІХ – початку ХХ століття.

Друга книга «Анна. Дилогія або Біла Королева» – роман в двох частинах –розповідає про королеву Франції, дочку Ярослава Мудрого, Анну.

В долі героїні особисте переплетене з державним. Автор відтворює її щоденне життя за королівськими грамотами та іншими документами доби з архівів Франції. Анна – прамати  кількох десятків королів і принців крові династії Капетингів, першої французької династії, яка не переривалася і простежується протягом усієї історії країни.

Всі презентовані видання з автографами були передані в дар Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого.

 

Інформацію підготувала

 завідувач відділу соціокультурної діяльності Погонець О. Д.