П’ятниця, 19 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Пост-реліз

  

Концерт клавесинної музики за участю

 Варвари Турти та Паоли Прокопенко

 

 21 червня 2018 року в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого  відбувся концерт клавесинної музики за участю переможниць Міжнародного конкурсу імені Ванди Ландовської (м. Руво-ді-Пулья, Італія, квітень 2018) Паоли Прокопенко (Гран-прі) та Варвари Турти (І премія) у сольному виконанні та грі з ансамблем.

Конкурс клавесинної гри вважається одним із найавторитетніших у сфері виконавства давньої музики та присвячений польській виконавиці на клавесині Ванді Ландовській (1879-1959), яка повернула цей інструмент із забуття. Після століття Романтизму і динамічних та віртуозних творів для фортепіано, вона знов нагадала публіці про тихе звучання клавесину та музику давніх епох, створену для чарівного інструменту. У Національній музичній академії України ім. П.І. Чайковського нова спеціальність «клавесин» набула стрімкого розвитку завдяки появі 2000 року кафедри старовинної музики, яка стала осередком професійного вивчення музики Середньовіччя, Ренесансу, Бароко. Завдяки відданій праці професорів Онисії Шреєр-Ткаченко, Світлани Шабалтіної, Ніни Герасимової-Персидської та сумлінному учнівству студенток кафедри відтоді наші співвітчизниці на престижних конкурсних змаганнях захоплювали членів журі високим професійним рівнем виконавства, який вони здобули саме в київській клавесинній школі, та не раз виборювали Гран-прі.

В. Турта закінчила КІМ ім. Р.М. Гліера та НМАУ ім. П.І. Чайковського за спеціальністю фортепіано і за спеціальністю клавесин. Закінчила магістратуру фортепіанного факультету та навчалася в асистентурі по класу концертмейстерства.             П. Прокопенко закінчила КІМ ім. Р.М. Глієра. Наразі студентка НМАУ ім. П.І. Чайковського за спеціальністю фортепіано та за спеціальністю клавесин. Обидві виконавиці ведуть активну концертну діяльність, беруть участь у всеукраїнських та міжнародних конкурсах.

На заході музиканти виконали програму концерту, з якою перемогли на конкурсі в Італії. Виконавиці зачарували слухачів блискучим володінням інструментом і засобами музичної виразності, тонким відчуттям стилю, артистизмом виконання музичних творів І.Я. Фробергера, Й.С. Баха, Д.Д. Скарлатті, Ж.Ф. Рамо. Присутні високо оцінили віртуозну гру та не поспішали покидати зал після закінчення концерту. Вони оточили виконавиць і зацікавлено роздивлялися витончений інструмент, який за словами В. Турти, є точною копією інструменту ХVІІІ століття.

На концерті були присутні педагоги виконавиць – професор НМАУ С. Шабалтіна та  кандидат мистецтвознавства О. Шадріна-Личак; поціновувач старовинної музики заслужений архітектор України, лауреат Шевченківської премії  В. Шкляр; викладачі Малої академії наук та середніх музичних закладів Києва. Паола та Варвара щиро дякували за навчання, підтримку і турботу про них своїм педагогам та матусям, які також були в залі. Із задоволенням відвідали концерт і молоді батьки із своїми малюками. Безумовно, такі концерти старовинної музики пробуджують зацікавленість до  культури минулого.

 

Інформацію підготувала головний бібліотекар

відділу обслуговування користувачів Тетяна Скирда

фото провідного бібліотекаря

 відділу обслуговування користувачів Олени Торбеєвої