Четвер, 25 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

«До Дня пам′яті жертв депортації кримськотатарського народу»

 

image

18 травня вшановують пам'ять жертв геноциду кримськотатарського народу, а також відзначають його як День боротьби за права кримськотатарського народу. 

Депортація кримськотатарського населення розпочалася 18 травня 1944 року і завершилася, в основному, 20 травня.  До операції було залучено 32 тис. співробітників НКВД.

За 2 дні було виселено 180014 осіб. Загальна кількість вигнаного з Криму корінного народу (болгар, вірмен, німців, греків та ін.) склала 200 тис. осіб. Депортація мала катастрофічні наслідки для кримських татар в місцях заслання. Протягом року від голоду, хвороб та виснаження загинуло понад 30 тис. кримських татар. Не меншої шкоди зазнало господарство Криму, позбавлене досвідчених працівників.

Відразу після перемоги над нацизмом, у 1945 – 1946 рр. в трудові табори Сибіру та Уралу було направлено 8995 демобілізованих з лав Радянської армії кримських татар. Навіть двічі Герою Радянського Союзу Амет-Хану Султану не дозволили повернутися до Криму.

У 1946 році Крим був позбавлений статусу автономії та перетворений на звичайну область РРФСР, історичну пам’ять про кримську державність та кримських татар було знівельовано.

Перебуваючи у складі Російської Федерації, Кримська область залишалася в економічному просторі України.  Тож у 1954 році, враховуючи спільність економіки, територіальну близькість, тісні господарські й культурні зв'язки між Кримом та Україною, Верховною Радою СРСР , відповідно до радянського законодавства, було прийнято закон «Про передачу Кримської області зі складу РРФСР до складу Української РСР». Подію приурочили до 300-річчя Переяславської ради.

1989 року Верховна Рада СРСР  прийняла Декларацію «Про визнання незаконними і злочинними репресивних актів проти народів, підданих примусовому переселенню, і забезпечення їх прав».

Україна ніколи не відмовлялася від визнання актів органів колишнього СРСР щодо відновлення прав депортованих. З часу проголошення незалежності 1991 року взяла на себе повну відповідальність за долю всіх своїх громадян, включно з тими, що повертаються на її територію з місць депортації. Українська держава визнала кримських татар корінним народом України та гарантувала їхнє право на самовизначення в складі суверенної і незалежної України.

У березні 2014 року Росія анексувала Крим. Ці її дії визнано незаконними Генеральною Асамблеею ООН. В умовах, коли Україна не може прямо впливати на ситуацію на півострові, до вирішення проблемних питань залучаються міжнародні, громадські та волонтерські організації, які працюють у царині захисту прав людини, аби належним чином  забезпечити безпеку кримських татар на півострові.

Вшановуючи пам’ять жертв депортації кримськотатарського народу 1944 року, Національна бібліотека України імені Ярослава Мудрого підготувала книжкову виставку «До Дня пам′яті жертв депортації кримськотатарського народу». 

На виставці експонуються документи з питань законодавчого забезпечення прав, актуальних питань історії, розвитку культури та освіти кримських татар, збереження і відродження національного культурного надбання.

Представлені публікації періодичних видань засуджують політику тоталітарного режиму щодо утисків кримськотатарського народу на тимчасово окупованій території України з боку державних органів Російської Федерації, які є свідомою політикою етноциду кримськотатарського народу.

На виставці представлено документи із фондів НБУ імені Ярослава. Для пошуку інших видань радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

 

Виставка експонується за адресою:

вул.Михайла Грушевського, 1; 2 поверх.

Термін експонування: 17 – 31 травня 2018 р.