Четвер, 18 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

До  Дня вишиванки

 

 

image

День вишиванки – свято, яке покликане зберегти споконвічні народні традиції створення та носіння етнічного вишитого українського одягу. Дата проведення – щороку в третій четвер травня.

Вишиванка – символ, який єднає українців незалежно від мови, якою вони спілкуються, віросповідання чи політичних поглядів. Це національна святиня, бо символізує собою і несе в собі духовне багатство, високу мудрість і традиційний зв’язок багатьох поколінь. Це символ приналежності до роду та нації, ознака українськості, а у наш час ще й один із символів, за яким вирізняється Українець у багатомірному, глобалізованому світі.

Вишиванка для українця не лише одяг, не лише вбрання, яке вдягається у найважливіші дні життя або на свята. Вона була символом сім’ї, відображала культурні цінності та надбання українського народу протягом століть. Дівчата готували собі вишиванки як посаг, дарували вишиті сорочки коханому парубку. Тогочасну українську хату неможливо було представити без чарівної скрині з вишитими сорочками для господаря та господині – вишиванки були сімейним скарбом, а вміння прикрашати сорочки вишивкою – мистецтвом, що передавалося з покоління в покоління. Кожен птах, кожна квітка, що прикрашає вишиванку, має своє символічне значення, спрямоване на добре та щасливе життя. Важливими є також правильно підібрані кольори: червоний, зелений, чорний. Створена руками, така вишиванка всотує не тільки частинку душі того, хто її зробив, а ще є зв’язком між минулим, його традиціями і цінностями та сучасністю.

День вишиванки – свято покликане популяризувати українську культуру і традиції. У цей день кожен охочий може долучитись до свята, одягнувши вишиванку на роботу, до університету, школи чи садочка. Відзначаючи це свято, ми вкотре стверджуємо, що символ нації – вишиванка – завжди була, є і буде необхідним оберегом міцності української держави.

До Дня вишиванки Національна бібліотека України імені Ярослава Мудрого організувала книжкову виставку відповідного тематичного спрямування.

Завітавши на виставку, ви зможете ознайомитись з історією українського костюму, історією, технікою вишивки сорочок. Родзинкою експозиції є цікаві факти про українську вишивку, символізм кольорів у вишивці давніх українців, види орнаменту та регіональний вплив на різноманіття візерунків.

На виставці представлені документи і публікації із фондів бібліотеки. Для пошуку інших видань радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки  та традиційними картковими каталогами.

 

Виставка експонується за адресою:

вул. Набережно-Хрещатицька, 1; 4-й поверх.

Термін експонування: 17 травня – 31 травня 2018 р.

 

Інформацію підготувала  бібліотекар І категорії

відділу соціокультурної діяльності Т. Кириленко 

 

imageimage