Субота, 20 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Кіновечір

До 100-річчя від дня народження Олеся Гончара

 

image22 травня 2018 р. у Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого відбувся кіновечір, присвячений 100-річчю від дня народження видатного українського письменника, громадського діяча Олеся Гончара.

Ще за життя він став класиком української літератури, на творах якого виховувались мільйони українців, проте сповна відчув на собі долю творця, невгодного  політичному режиму. Найвідомішими творами Олеся Гончара, які викликали величезний суспільний резонанс, стали романи «Прапороносці» та «Собор». За «Прапороносців» митець був приголублений тогочасною владою, за «Собор» - отримав клеймо «націоналіста і очернителя радянського ладу».

У своїх поглядах і життєвих принципах Олесь Гончар був надзвичайно сильною особистістю. Особливим було його ставлення до рідної мови. «Мова – душа кожної національної культури, джерело і запорука її розвитку» – зауважував великий українець Олесь Гончар.

У рамках кіновечора відбувся перегляд документального фільму Валерія Степаняна-Григоренка «Стежками Олеся Гончара» (2018 р.).

Робота над кінострічкою, розпочата у січні цього року, тривала три місяці і була завершена напередодні ювілею митця 3 квітня. За мінімально короткий час з кілометрів відзнятого матеріалу народився фільм, який розповідає історію життя неперевершеного майстра пера, талановитого публіциста, громадського діяча. Географія зйомок доволі широка. Охоплюючи життєвий шлях Олеся Гончара, вона починається від Ломівки (Дніпропетровська обл.), де він народився, через Кобеляки і Сухе (Полтавська обл.) простягається до Харкова і Дніпра, де здобував освіту, а потім прямує до Києва.

Образ митця розкривають спогади його рідних, друзів, колег-письменників. Кадри фільму закарбували дружину Олеся Гончара – Валентину Данилівну Гончар, доньку Людмилу та онуку Лесю. Розлогі інтерв’ю дали академіки НАН України: ректор ХНУ ім. В. Н. Каразіна Віль Бакіров та ректор ДНУ ім. О. Гончара Микола Поляков. Про талант і величність постаті Олеся Гончара, літературну спадщину письменника, яка стала безцінним внеском у скарбницю вітчизняної культури, говорили Голова НСПУ Михайло Сидоржевський та відомий поет-пісняр, народний артист України Андрій Демиденко.

Захід відбувся за участю членів знімальної групи фільму: автора ідеї, головного режисера Валерія Степаняна-Григоренка та 2-го режисера кінострічки, відомого кіноактора Юрія Мисенкова.

Інформацію підготувала

головний бібліотекар відділу соціокультурної діяльності Сливка О. В.