Субота, 20 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Пост-реліз 

                                                            

Лекція Ірини Марголіної «Київська Кирилівська церква»

  


 17 травня 2018 року до Міжнародного дня музеїв у Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого відбулася лекція Ірини Марголіної на тему «Київська Кирилівська церква», учасники якої віртуально відвідали дорогожицьку обитель, що оповита загадками і таємницями. 

 Кирилівська церква – одна з найдавніших збережених у Києві церков; її створено за давньоруської доби й у XVII-XVIII ст. одягнено в барокові шати. Церква постала як сакральна споруда, однак з огляду на нескінченні міжусобні війни її споруджували і як фортецю. Всупереч усім випробуванням, які випали на її долю свята обитель вистояла і сьогодні має статус музею, є відділом Національного заповідника «Софія Київська». Предметом вивчення Кирилівського сакруму науковцями та києвознавцями є його історія, архітектура, унікальний стародавній живопис. Про все це і почули слухачі на лекції, яку з таким захопленням провела Ірина Марголіна – кандидат історичних наук, заслужений працівник культури України, історик-медієвіст і культуролог, автор шести монографій, понад 200 наукових і науково-популярних статей. Завдяки її дослідженням з’явилося багато нових відомостей, що стосуються будівництва Кирилівського храму, давнього фрескового живопису, визначних кирилівських творів Михайла Врубеля, живопису українських митців XIX ст.

На заході відвідувачі ознайомилися з такими виданнями І. Марголіної: «Кирилівська церква» (Київ, «Фенікс», 2004), «Київська обитель святого Кирила» (Київ, «Либідь», 2005), «Ангели Врубеля» (Київ, «Либідь», 2012), «Таємниці Дорогожицьких пагорбів» (Київ, «Либідь», 2014), «Оповиті серпанком забуття» (Київ, «Либідь», 2015).

 

 

Інформацію підготувала головний бібліотекар

відділу обслуговування користувачів Тетяна Скирда,

фото провідного бібліотекаря

відділу обслуговування користувачів Наталія Опенько