Середа, 24 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

До 190-річчя від дня народження Ганни Барвінок (1828 – 1911), української письменниці

 

image

Ганна Барвінок (Олександра Білозерська) народилася 5 травня 1828 року на Чернігівщині у високоосвіченій дворянській родині. Освіту майбутня письменниця одержувала вдома та у приватних пансіонах на Полтавщині. Всі діти Білозерських стали видатними діячами української культури: брат Василь – громадський і літературний діяч, один із організаторів Кирило-Мефодіївського братства; Микола – фольклорист і етнограф, автор праці про Шевченка («Тарас Григорьевич Шевченко по воспоминаниям разных лиц»), видавець збірника «Южнорусские летописи», редактор «Черниговских губернских ведомостей».

У 1847 р. Олександра Білозерська вийшла заміж за Пантелеймона Куліша, на весіллі старшим боярином був друг сім'ї Тарас Шевченко. Після розгрому Кирило-Мефодіївського братства виїхала до Тули за місцем заслання чоловіка. Із 1854 р. сім`я жила у Петербурзі, а 1883 р. оселилася в Мотронівці на Чернігівщині.

Літературну діяльність письменниця розпочала 1858 р. оповіданнями з сільського життя, опублікованими в альманахах «Хата», «Руська хата», «Рада», «Перший вінок», «Наша доля», журналах «Основа», «Киевская старина» під псевдонімом Ганна Барвінок. Особливу увагу авторка приділяла родинно-побутовим стосункам, тяжкій, нерідко трагічній долі жінок-селянок, зумовленій переважно негараздами у сім'ї та іншими побутовими обставинами.

Письменниця створила понад тридцять оповідань, героями яких здебільшого є жінки. Основною прикметою прози Ганни Барвінок є її народна мова, вільне володіння стихією народної творчості взагалі. Саме народні українські пісні, яких чимало записала письменниця, лягли в основу низки її оповідань.

Олександра Михайлівна упродовж багатьох років була вірною супутницею та помічницею в різноманітних творчих справах Пантелеймона Куліша. Завдяки її клопотанням вийшли у світ «Біблія», яку Куліш та Пулюй переклали українською мовою, збірки творів. Також вона створила музей письменника. П. Куліш теж щиро підтримував дружину у творчих пошуках. Він і надихав, і спонукав до праці, і редагував.

До 190-річчя від дня народження Ганни Барвінок (1828 – 1911), української письменниці в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого підготовлено книжкову виставку. Експозиція вміщує літературу, що розповідає про життєвий і творчий шлях письменниці, її найвідоміші твори.

На виставці представлено документи з фондів НБУ імені Ярослава Мудрого. Для пошуку інших видань автора  радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

 

Виставка експонується за адресою:

вул. Михайла Грушевського, 1; 2-й поверх.

Термін експонування: 04 – 16 травня 2018 р.

Інформацію підготувала провідний бібліотекар

відділу соціокультурної діяльності 

Гриценко Ю. А.