Середа, 24 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Книжкова виставка

«До Дня Чорнобильської трагедії»

 

image

26 квітня 1986 року. Чорною та гіркою увійшла ця дата в історію людства. Майже в центрі Європи сталася аварія, яку обґрунтовано вважають найбільшою в світі техногенною і екологічною трагедією.

Чорнобильський смерч забрав життя багатьох людей, продовжує завдавати шкоди здоров’ю мільйонів українців і сьогодні. Наслідки чорнобильської трагедії ще сотні літ відчуватимуть і інші покоління.

Чорнобильська катастрофа – це і гуманітарна катастрофа, спричинена вибухом і подальшим руйнуванням четвертого енергоблоку Чорнобильської атомної електростанції. Руйнування мало вибуховий характер, реактор був повністю зруйнований і в довкілля було викинуто велику кількість радіоактивних речовин. Відбувся радіоактивний викид потужністю в 300 Хіросім.

Першими удар атомної стихії на себе прийняли працівники воєнізованої пожежної частини атомної станції. Саме вони опинилися у пеклі смертельної радіації. Це було рівнозначно самогубству. На захист землі і народу України встали не лише пожежники, а й робітники атомної станції, що залишились працювати після вибуху, атомники з інших станцій, водії машин, що прийшли на ліквідацію аварії; льотчики гелікоптерів, з яких у воронку закидали пісок; шахтарі, які під зруйнованим реактором будували фундамент саркофагу.

Україна та Європа досі долають наслідки цієї катастрофи. На самій станції вже 15 років не виробляється електроенергія, але на ЧАЕС досі працюють близько двох тисяч фахівців та обслуговуючого персоналу. Чорнобиль – трагедія, попередження, застереження. Жаль, що ми згадуємо про нього так рідко.

До Дня Чорнобильської трагедії в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого підготовлено книжкову виставку, на якій представлені документи і матеріали щодо історії будівництва ЧАЕС, її експлуатації, аварії та події після Чорнобильської катастрофи. Для пошуку інших видань даної тематики радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

 

Виставка експонується за адресою:

вул. Михайла Грушевського, 1; 2-й поверх,

загальний читальний зал № 1.

 

Термін експонування: 25 квітня – 11 травня 2018 р.

image

Інформація підготовлена відділом ОК