Субота, 20 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Круглий стіл

«110 років Українському клубу» 

 

image

20 квітня 2018 року в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого відбувся круглий стіл ВГО «Український клуб» за темою: «110 років Українському клубу». Ведучий заходу – голова правління Роман Кухарук.

«Український клуб» - літературно-художня організація, що об’єднувала видатних діячів української культури початку ХХ століття. Установчі збори відбулися 27 квітня 1908 р., на них були присутні 94 члени-засновники.

Ініціатором створення і незмінним головою ради старшин клубу був композитор М. Лисенко, який з нагоди відкриття клубу написав фортепіанний твір «На вхідчини».

Активну участь у діяльності клубу брали: громадсько-політичний діяч і видатний мислитель Іван Огієнко, історик мистецтва Д. Антонович, археолог, мистецтвознавець М. Біляшівський, літературознавець С. Єфремов, письменники О. Олесь, О. Пчілка, Леся Українка, Л. Яновська, актори М. Заньковецька, М. Садовський, театрознавець і драматург Л. Старицька-Черняхівська, режисер М. Старицька, педагог С. Русова, видавець В. Бублик, хірург М. Галін, нейрогістолог, перекладач О. Черняхівський та ін. У квітні 1909 р. зібрання відвідав І. Франко, неодноразово бували тут письменники М. Коцюбинський, І. Нечуй-Левицький, Панас Мирний.

У жовтні 1912 р. його діячів було звинувачено у пропаганді заборонених видань, клуб закрито. Українська громадськість зуміла продовжити його діяльність під іншою назвою — клуб «Родина». В Українському клубі, клубі «Родина» та Київському громадському зібранні влаштовувалися публічні зібрання, на яких виголошувалися реферати і доповіді з української історії та культури. В 1921 р. товариство увійшло до складу ВУАН.

Роботу Українського клубу, як творчого об'єднання, поновлено восени 2002 року. Установче зібрання відбулось 2 грудня 2002 року в приміщенні Національної спілки письменників України.

Сьогодні Український клуб – дискусійний майданчик для експертів, науковців, представників громадськості, забезпечує формування і діяльність незалежного експертного середовища. На засіданні, присвяченому 110-річчю створення Українського клубу, відбулось жваве обговорення проблем, з якими клуб стикається й нині.

В організації заходу взяли участь: Український клуб, Національна бібліотека України імені Ярослава Мудрого, Літературний форум, журнал «Слово і дія», Український парламентський клуб «Нація». 

 

Інформацію підготувала

 провідний бібліотекар відділу

 соціокультурної діяльності

Гриценко Ю. А.